Ce trebuie să știi despre sindromul ovarelor polichistice

Din ce în ce mai multe informații despre dezechilibrele hormonale feminine sunt dezvăluite într-un ritm rapid, cu sute de noi studii lansate în fiecare an. 

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) a fost mult timp un mister în sănătatea femeilor, deoarece cauzele care stau la baza nu au fost niciodată pe deplin înțelese. În 1935, doi cercetători, Stein și Leventhal, au descris un grup de femei de talie mai mare care aveau păr grosier, cu model masculin (cunoscut sub numele de hirsutism) pe față. Acest grup a avut, de asemenea, ovare mărite cu multiple chisturi mici și menstruație neregulată. Ei au numit condiția sindrom Stein-Leventhal. De atunci, diagnosticul s-a extins și include multe femei în afara tipului tipic de SOPC pe care l-au descris inițial.

Pe măsură ce cercetarea crește, multe dintre conceptele din cărți sau articole pe care poate le-ai citit deja pe tema asta pot fi extinse sau modificate complet. Înțelegerea SOPC este abia la început și aștept cu nerăbdare să văd consens în lumea medicală și lămuriri suplimentare pentru femei. Un pas promițător este Ghidul Internațional bazat pe dovezi pentru diagnosticarea și managementul sindromului ovarelor polichistice făcut printr-o colaborare impresionantă între de Centrul pentru Excelență în Cercetare în Sănătatea Femeii în Reproducere Life (CRE WHiRL) în parteneriat cu Societatea Americană de Medicină Reproductivă (ASRM), Societatea Endocrină, Societatea Europeană de Endocrinologie și Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE) și în colaborare cu societăți profesionale și promovarea consumatorilor grupuri la nivel internațional. 

Interesant este că există o mișcare de schimbare a denumirii din sindromul ovarului polichistic, deoarece multe femei cu acest sindrom nu au de fapt ovare polichistice, ceea ce provoacă multă confuzie și lasă multe femei fără un diagnostic corect. Noul nume este încă în dezbatere, dar se speră să exprime multe tipuri diferite de afecțiune. 

Fiind cea mai frecventă tulburare hormonală la femeile de vârstă reproductivă, SOPC afectează aproximativ 116 milioane de femei din întreaga lume și poate afecta hormonii, fertilitatea, pielea, sănătatea cardiovasculară și metabolismul.

SOPC se numește mai degrabă un sindrom decât o boală, deoarece există o gamă largă de moduri în care se poate prezenta  și o varietate de factori care îl caracterizează. 

Sindromul se poate exprima prin  hormoni androgeni excesivi, cum ar fi testosteronul, producând acnee și hirsutism, sau se poate prezenta cu creștere în greutate abdominală, infertilitate și pierderea ovulației și a ciclurilor menstruale. Acesta este motivul pentru care cercetătorii au fost nedumeriți  de ani de zile cu privire la SOPC, cu dezbateri intense între grupurile profesionale despre ceea ce constituie un diagnostic de SOPC.

În ultimul deceniu, totuși, a existat un anumit acord că există, de fapt, diferite „tipuri” sau fenotipuri ale bolii, ceea ce explică de ce două femei cu SOPC ar putea arăta foarte diferit. 

În 1990, Institutul Național de Sănătate (NIH), unul dintre cele mai importante centre de cercetare medicală din lume, a definit SOPC ca necesitând trei criterii:

  • Ovulație sau cicluri întârziate, cunoscute sub numele de oligoovulație
  • Excesul de androgeni, cum ar fi testosteronul sau DHEA, care provoacă acnee, hirsutism, căderea părului cu model masculin (alopecie androgenică), sau androgeni mari pe analizele de sânge ale unei femei.
  • Alte condiții care ar crea un sindrom similar ar trebui excluse.

Interesant, NIH nu a cerut ca regula ca femeia să aibă chisturi ovariene pentru a primi un diagnostic de SOPC. În general, criteriile NIH sunt mai stricte și mai puține femei au SOPC conform acestei definiții.

PRODUS ELECTRONIC

Protejat: MedFusion Forum – Ediția 3

Protejat: MedFusion Forum – Ediția 3

Criteriul Rotterdam 


 În 2003, a avut loc o întâlnire la Rotterdam, sponsorizată de două dintre cele mai importante grupuri de medicină reproductivă: unul european (ESHRE) și unul american (ASRM). Întâlnirea a produs ceea ce sunt cunoscute sub numele de criteriile de la Rotterdam, care sunt, fără îndoială, criteriile cele mai larg acceptate pentru diagnosticul SOPC (sursa). Conform acordului, femeile nu trebuiau să aibă toate cele trei caracteristici, ci doar două dintre cele trei au fost necesare pentru un diagnostic. Acest lucru a dat naștere ideii diferitelor fenotipuri sau „tipuri de SOPC”. De asemenea, a produs două „tipuri” complet noi de SOPC, care nu existau înainte.

Cele trei criterii introduse de consensul de la Rotterdam au fost:
  • Ovulație întârziată sau cicluri menstruale (anovulație)
  • Hiperandrogenism/hormoni androgeni crescuți (precum testosteronul)
  • Aspect de ovare polichistice la ultrasunete

Cele patru tipuri de SOPC 

Fenotipurile de la Rotterdam sunt pur și simplu o compilație a unora dintre factorii SOPC despre care trebuie să știm pentru a trata tulburarea și într-adevăr nu sunt suficient de specifice pentru a forma linii directoare de tratament.

E important pentru femei să înțeleagă fenotipurile pentru că fiecare poate fi susținut atât nutrițional cât și prin schimbări de stil de viață, medicație sau suplimente în mod diferit. Femeile normoponderale cu cicluri cât de cât regulate, îndeosebi, riscă să rămână nediagnosticate pentru că imaginea clasică a ovarului polichistic este femeia cu exces ponderal, infertilă și cu coșuri în barbă. 

Cele patru fenotipuri 
  • tip A: ovulație întârziată, hiperandrogenism și ovare polichistice la ultrasunete 
  • Tip B: ovulație întârziată, hiperandrogenism, cu ovare normale la ultrasunete
  • Tip C: hiperandrogenism, cu ovare polichistic la ultrasunete și cu ovulație regulată
  • Tip D: ovulație întârziată , cu ovare polichistice la ecografie, și fără semne de exces de androgeni. 
Sursa foto: https://doi.org/10.3390/ijms24076213

Este important să se facă diferența între simptomele de exces de androgeni (hiperandrogenism) și rezultatele hormonale ale analizelor de sânge, care nu oferă întotdeauna o imagine reală a ceea ce se metabolizează în corp. 

O altă reprezentare vizuală care ajută mult femeile cu simptome de SOPC fără un diagnostic clar de la medic, este aceasta hartă oferită de Lara Briden, un medic naturopat din Noua Zeelandă.

Încă ești confuză?

Ce se întâmplă dacă ți s-a spus că ai SOPC, dar nu îndeplinești niciunul dintre criteriile de mai sus? Revino la schemă, evaluează simptomele, colaborează și cu un alt medic și întreabă-te dacă ai cu adevărat SOPC.  
Un diagnostic de SOPC este un diagnostic de excludere. Prin urmare, trebuie excluse mai întâi alte tulburări care ar putea provoca simptome asemănătoare: amenoree hipotalamică, hiperprolactinemie, boala Cushing, tumori sau adenoame pe glandere suprarenale sau pe ovare, mutatiile genei CYP17A1, hiperandrogenism congenital (deficit de 21-hidroxilază). 

Din experiența mea, am descoperit că lucrul cu dieta și stilul de viață, personalizate pe tipul de SOPC, te va ajuta să treci de la un tip mai sever la unul mai ușor sau chiar la o inversare completă a simptomelor și reducerea a riscurilor cardiovasculare și metabolice asociate cu acest sindrom. Deci, dacă nu ai făcut o ecografie ovariană și nu ești sigură de ce tip ai cu adevărat, este în regulă. Factorii determinanți ai SOPC pentru tine pot fi foarte diferiți decât erau acum zece ani și, peste cinci ani, probabil că vor fi din nou diferiți. Scopul meu este să privesc SOPC nu ca pe o boală statică, ci mai degrabă ca pe o tulburare dinamică care afectează corpul femeilor în moduri unice pe măsură ce trec prin viață. Visul meu este ca toate femeile cu SOPC să fie tratate personalizat și să fie analizat cazul fiecărei femei cu detaliile pe care le merită. O privire atentă asupra caracteristicilor tale unice îți oferă puterea de a începe procesul de inversare a SOPC. 

Cum reduci simptomele SOPC? 

Indiferent de tipul tău de SOPC sau de intensitatea simptomelor în momentul actual, îți ofer varianta scurtă a sfaturilor care să te ajute în călătoria ta de vindecare. 

  • Adresează inflamația - Inflamația nu este recunoscut ca un factor distinctiv al SOPC, dar s-au acumulat dovezi suficiente care arată că inflamația cronică de grad scăzut nu este doar un efect secundar al SOPC, așa cum se credea anterior, ci este factorul central al acestei condiții.
  • Tratează rezistența la insulină - RI este unul dintre cei mai importanți factori care pot afecta intens SOPC și unul dintre factorii care se manifestă pe parcursul întregii vieți a unei femei. Am scris pe larg despre această tema în seria de articole de mai jos. Pentru că s-ar putea să ți se pară ciudat că pe lista mea nu vei găsi menționat sportul, află că exercițiile fizice sunt o componenta esențială în reglarea rezistenței la insulină. Deși este abordat la acestă discuție despre RI, este la fel de adevărat că sportul și mișcarea sunt importante și pentru managementul stresului și o viață cu emoțiile în echilibru, despre care menționez la următorul punct. 

Rezistența la insulină. Partea 4 – suplimente dovedite clinic pentru sănătate metabolică

Rezistența la insulină. Partea 4 – suplimente dovedite clinic pentru sănătate metabolică

Rezistența la insulină. Partea 3 – alimente funcționale pentru control glicemic

Rezistența la insulină. Partea 3 – alimente funcționale pentru control glicemic
  • Echilibrează nivelul de cortizol și gestionează-ți stările emoționale -Nivelul crescut de stres determină glandele suprarenale să producă cortizol și DHEA, androgeni pe care multe femei cu SOPC îi au în niveluri ridicate. Aproximativ 50% dintre femeile cu SOPC au cantități semnificative de androgeni care provin din glandele suprarenale. Despre managementul stresului și oboseală găsești informații în articolele de mai jos. 

Cum să dormi mai bine!

Cum să dormi mai bine!

Cât de obosită ești, de fapt?

Cât de obosită ești, de fapt?
  • Echilibrează-te hormonal - La femeile cu SOPC, comunicarea pe axa hipotalamus - hipofiza - ovare este destul de perturbată. Când vine vorba de hipotalamus în SOPC, se crede că există modificări primare în modul în care trimite semnale către glanda pituitară, în sensul că pulsurile GnRH nu încetinesc suficient ca răspuns la nivelurile de estrogen și progesteron. Predominanța pulsațiilor rapide are ca rezultat supraproducția de LH pe tot parcursul ciclului, ceea ce face ca ovarul să producă mai mult testosteron, ceea ce inhibă ovulația. Reechilibrarea axei hormonale în SOPC este ceva care depinde de mulți factori. Acesta este motivul pentru care o abordez după ceea ce consider a fi blocaje, cum ar fi rezistența la insulină, stresul, excesul de androgeni și inflamația și lucrez cu plante precum vitex și formule complexe de nutrienți pentru restabilirea ciclicității și reglarea menstruațiilor. 

PRODUS ELECTRONIC

Inofem DUO – Soluție inovatoare pentru fertilitate feminină

Inofem DUO – Soluție inovatoare pentru fertilitate feminină

PRODUS ELECTRONIC

Întrebări și răspunsuri – Inofem Plus

Întrebări și răspunsuri – Inofem Plus
  • Echilibrează glanda tiroidă - Femeile cu SOPC sunt mai expuse riscului de efectele negative ale hipotiroidismului, iar cele două condiții lucrează împreună pentru a crea un cerc vicios de epuizare, creștere în greutate, rezistență la insulină, dezechilibru hormonal și multe alte simptome neplăcute.
  • Fă curățenie în mediul tău - Incidența crescută a SOPC coincide cu industrializarea și introducerea unei game largi de substanțe chimice in mediul nostru. Cu o perturbare cauzată anterior de xenoestrogeni și disruptori hormonali din chimicalele de mediu (cosmetice, produse de curățenie, plastic), femeile susceptibile genetic devin mult mai probabil să rămână blocate în tiparele hormonale ale SOPC la pubertate și adesea rămân în același tipar de rezistență la insulină, LH crescut și exces de androgeni de-a lungul anilor reproductivi.
  • Consumă o dietă echilibrată și hrănitoare - În practica mea, am încercat multe tipuri diferite de planuri nutriționale pentru femeile cu SOPC de-a lungul anilor. Un lucru pe care l-am învățat, și pe care l-am regăsit subliniat clar în Ghidul internațional 2023 bazat pe dovezi pentru managementul sindromului de ovare polichistice  este că nicio dietă anume nu funcționează pentru toată lumea cu SOPC. ”Orice compoziție alimentară conformă cu recomandările populației pentru alimentația sănătoasă va avea beneficii pentru sănătate și, în cadrul acesteia, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să sfătuiască o alimentație sănătoasă durabilă, adaptată preferințelor și obiectivelor individuale.” (sursa).Putem spune că, în general, o dietă antiinflamatorie cu un indice glicemic scăzut, asociată cu un program personalizat de antrenamente și metode de management al stresului, poate oferi rezultate durabile pentru orice femeie cu SOPC. 

Discuţie

Îmi pasă să vă răspund la întrebări și să vă împărtășesc cunoștințele mele. Lasă un comentariu sau conectează-te cu mine pe rețelele sociale, punând orice întrebare de sănătate pe care o ai putea avea și s-ar putea să o încorporez în următorul articol, doar pentru tine!


  • Buna Mihaela, te urmaresc de mult timp si iti multumesc pentru atat de multe informatii pe care ni le dai! In ceea ce priveste SOPC, am o fata de aproape 14 ani si in urma unei eco abdominale si analize endocrinologice, ( trei luni nu a avut ciclu) se pare ca are acest sindrom. A luat trei luni Duphaston ca sa i vina menstruatia si dupa terminarea tratamentului, iar ii intarzie. Ce as putea sa fac? Nu vreau sa i dau anticonceptionale, e si mai incapatanata si nu vrea sa manance sanatos..simt ca nu stiu cum sa abordez problema si ce sa fac in continuare.. mi ar prinde foarte bine un sfat! Multumesc din inima!

    • Draga mea, atât timp cât nu mănâncă mai sănătos și nu face mișcare, nu poți compensa cu tratamente sau suplimente. SOPC este un dezechilibrul al întregului corp și se ”repară” în primul când cu din stil de viață sănătos.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >