Rezistența la insulină. Partea 4 – suplimente dovedite clinic pentru sănătate metabolică

Acum că ai aflat mai multe informații despre rezistența la insulină (partea 1, partea 2 și partea 3) a venit timpul să descoperi ceea ce cred că așteptai de la bun început: care sunt alea pilule magice care te pot ajuta să refaci sensibilitatea corpului la insulină și să te echilibrezi metabolic. 

Mai întâi, un mic mesaj te atenționare.

Refacerea rezistenței la insulină este în esență un proces de recuperare a sănătății metabolice. Sănătatea metabolică este un aspect vital al bunăstării generale și joacă un rol semnificativ în menținerea unei greutăți echilibrate, a nivelurilor de energie și a funcțiilor generale ale corpului. Reglarea metabolismului este influențată de  hormoni cheie care orchestrează dansul complicat dintre aportul, cheltuiala și stocarea de energie.  

Mihaela brailescu 

-Nutriționist. Coach de sănătate hormonală-

Insulina, leptina, grelina, hormonii tiroidieni, cortizolul și hormonii sexuali estrogen și progesteron contribuie toți la reglarea metabolismului pentru a menține funcțiile corporale adecvate. Nu poți dirija toata orchestra asta cu 2 pilule magice și cârpeli pe ici pe colo. Cel mult poți să te minți elegant o vreme...să zicem cam până la un 37 - 42 de ani, după care vei vedea consecințele cu siguranță. 

 (Re)dobândirea sănătății și REZILIENȚEI metabolice necesită o abordare holistică prin încorporarea mai multor strategii cheie în stilul de viață:

  • adoptarea unei diete echilibrate,
  • practicarea activității fizice în mod regulat (suntem mamifere active care au colonizat planeta mergând pe jos), 
  • somnul suficient și respectarea ritmului circadian,
  • gestionarea eficientă a stresului
  • hidratarea

Prioritizarea tuturor acestor acestor obiceiuri nu numai că va aduce beneficii metabolismului, dar va contribui și la îmbunătățirea bunăstării generale, a sănătății mintale și a longevității odată cu reducerea semnificativă a riscului de boli cronice și boli neurodegenerative pe termen lung.

Suplimentele sunt doar o mică piesă din acest puzzle complex și sunt eficiente doar atunci când fac parte dintr-un protocol de viață mai amplu asumat cu maturitate.

Mai multe suplimente și alimente funcționale au arătat beneficii potențiale în sprijinirea sensibilității la insulină și a metabolismului glucozei pentru persoanele cu rezistență la insulină, sindrom metabolic și prediabet.  Berberina, acidul alfa-lipoic, inozitolul, acizii grași omega-3, magneziul și extractul de scorțișoară sunt printre cele mai frecvent studiate suplimente în acest sens. Ca să funcționeze, ele trebuie încorporate într-un plan de management cuprinzător care include obiceiuri alimentare sănătoase și exerciții fizice regulate. 


Suplimente cheie pentru creșterea sensibilității la insulină, reglarea glicemiei și revenirea din prediabet:

  • Berberina
  • Acid alfa lipoic
  • Inositol
  • Magneziu
  • Crom
  • Omega-3
  • Vitamina D

Berberina 

S-a descoperit că berberina activează o enzimă numită protein kinază activată de AMP (AMPK), care joacă un rol crucial în homeostazia glucozei. Mai multe studii clinice au indicat că berberina poate crește semnificativ sensibilitatea la insulină, rivalizând cu efectele unor medicamente farmaceutice. Cu toate acestea, numărul limitat de studii pe termen lung și potențialele interacțiuni cu alte medicamente sugerează că utilizarea precaută sub supraveghere medicală este esențială.

Berberina se găsește în rădăcinile, frunzele, tulpinile și scoarța de plante precum arpașul japonez (Berberis thunbergii), strugurii de Oregon (Mahonia Aquifolium), dracila (Berberis vulgaris) și turmericul de copac (Berberis aristate), plante pe care nu prea ai șanse să le găsești la supermarket, motiv pentru care berberina este de obicei luată sub formă de supliment, întotdeauna sub îndrumarea unui specialist. 

Acidul Alfa Lipoic (ALA) 

ALA este un antioxidant puternic despre care s-a demonstrat că îmbunătățește sensibilitatea la insulină prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației din organism. Mai multe studii au raportat că suplimentarea cu ALA poate crește absorbția de glucoză, poate scădea nivelul glicemiei a jeun și poate îmbunătăți rezistența la insulină la persoanele cu diabet de tip 2. În plus, capacitatea ALA de a îmbunătăți funcția mitocondrială poate contribui la efectele sale pozitive asupra sensibilității la insulină ceea ce îl face o opțiune promițătoare de tratament eficient pentru rezistența la insulină.

Formele obișnuite de acid alfa lipoic - tablete, capsule, pulberi sau soluții au în compoziție acid lipoic forma S (S-LA) obținut prin sinteză chimică. Acidul lipoic forma S este o formă stabilă, ieftină, dar cu beneficii limitate.

Suplimentul Altrient R-ALA  încorporează în compoziție acidul lipoic forma R (R-LA) forma întâlnită în mod natural în plante cu beneficii excepționale pentru sănătate.

Pe www.botaniq.ro acest produs are reducere 10% cu cod mihaela10 (la un produs individual). 

Inositolul 

Inositolul este un compus natural pseudovitamic (parte din familia de vitamine B) care are o  structura similara glucozei și joacă un rol esențial în căile de transducție ale semnalului celular, în special în cele implicate în semnalizarea insulinei. Mio-inozitol și D-chiro-inozitol sunt două forme centrale de inozitol care au atras atenția datorită potențialelor beneficii asupra sensibilității la insulină.

Studiile au sugerat că mio-inozitolul acționează ca un mesager secundar pentru receptorii de insulină, promovând absorbția de glucoză în celule în timp ce suprimă gluconeogeneza. Pe de altă parte, D-chiro-inozitolul acționează ca un mediator intracelular influențând sinteza glicogenului și metabolismul acizilor grași. Echilibrul dintre raporturile mio-inozitol și D-chiro-inozitol este crucial pentru menținerea semnalizării adecvate a insulinei, în special la nivelul ovarelor, ceea ce a determinat studierea acestui complex în contextul fertilității la femeile cu SOPC. 

Ca adjuvant în terapia sindromul ovarelor polichistice mio-inozitolul contribuie la cresterea sensibilitatii la insulina si la imbunatatirea activitatii receptorilor la insulina ceea ce duce la normalizarea raportului FSH/LH, scaderea nivelului de testosteron, restabilirea ciclicității menstruale normale și a fertilității. 

Mai mult, studiile controlate randomizate care investighează terapiile combinate care conțin ambele tipuri de inozitol au găsit rezultate superioare în comparație cu monoterapia. Aceste descoperiri sugerează că efectele sinergice ale mio-inozitolului și D-chiro-inozitolului oferă o abordare mai cuprinzătoare pentru a aborda rezistența la insulină și tulburările metabolice asociate acesteia.

Inozitolurile sunt în general bine tolerate, cu efecte secundare minime raportate. Studiile au arătat că chiar și utilizarea pe termen lung a inozitolilor este sigură, făcându-le o opțiune viabilă pentru regimuri de tratament extinse. Cu toate acestea, este recomandat să te consulți cu un specialist înainte de a începe orice nou regim de suplimentare.

 Pentru femeile in post menopauza cu sindrom metabolic cercetările au indicat o scădere dramatică a rezistenței la insulină (sursa).

Inofem DUO pentru SOPC, fertilitate și diabet gestational 

Inofem Duo® este un produs modern, complex, cu studii clinice, care îi atestă eficiența în practica medicală în cazul a mii de paciente care:

  1. Se confruntă cu ovare polichistice și simptome asociate (ciclu neregulat,cicluri anovulatorii, rezistență la insulină, acnee, hirsutism, raport modificat cu LH mai mare sau egal cu FSH)
  2. Își doresc să conceapă un copil sau se pregătesc pentru tehnici de reproducere asistată și au nevoie să îmbunătățească calitatea ovocitelor.

 Cele mai evidente beneficii ale administrării Inofem DUO pe o perioadă de minim 3 luni: 

  • Reglarea menstruației 
  • Restabilirea ovulației 
  • Reducerea rezistenței la insulină, inclusiv la pacientele cu IMC crescut
  • Îmbunătățirea aspectului tenului 
  • Reducerea pilozității faciale 
  • Îmbunătățirea stării emoționale 
  • Calitate mai bună a ovocitelor
Rezultatele obținute după 3 luni de administrarea de Inofem DUO, 2 plicuri/zi, timp de 3 luni. Citește mai multe despre Inofem DUO - soluție inovatoare pentru fertilitate. 
Pe www.botaniq.ro produsele Establo (Inofem DUO, Inofem PLUS, Supramen, Composita Mama au reducere de 10% folosind codul mihaela10 (doar la produsele individuale. Pachetele de protocol pe 3 luni au cod mihaela5. 


Magneziu 

 Cercetările sugerează că persoanele cu niveluri scăzute de magneziu au mai multe șanse de a dezvolta rezistență la insulină. Magneziul joacă un rol critic în diferite procese celulare, inclusiv transportul și utilizarea insulinei. Suplimentarea cu magneziu poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce duce la un control mai bun al zahărului din sânge. Mai mult, o meta-analiză a studiilor clinice a concluzionat că suplimentarea cu magneziu a scăzut semnificativ nivelurile de glucoză din sânge și de HbA1c la persoanele cu rezistență la insulină existentă. Aceste descoperiri convingătoare stabilesc magneziul ca un supliment important și eficient pentru gestionarea rezistenței la insulină (sursa, sursa, sursa). 


Beneficiile promițătoare ale magneziului pentru sindromul ovarului polichistic (SOPC)

Magneziul are diverse beneficii pentru femeile cu SOPC, cum ar fi refacerea sensibilității la insulină și reducerea nivelului de testosteron, scăderea anxietății, îmbunătățirea somnului și prevenirea migrenelor. Explicația este că persoanele cu SOPC (se pare că și bărbații pot dezvolta un sindrom asemănător cu manifestări, evident, diferite) au mai multe șanse să consume mai puțin alimente bogate în magneziu și au o probabilitate mai mare de a avea concentrații serice mai mici de Mg, de aceea pot necesita suplimente de magneziu.

Deși rămâne neclar dacă Mg alimentar și/sau suplimentele ar trebui să fie o strategie nutrițională pentru toate femeile cu SOPC, cercetările actuale indică o asociere între statusul adecvat de Mg și RI îmbunătățită. 

 Dovezile emergente sugerează că suplimentarea cu magneziu poate juca un rol și în restabilirea echilibrului hormonal și în promovarea ciclurilor regulate (sursa, sursa, sursa, sursa). 

De știut ca  blocantele de pompă de protoni (cum sunt omeprazolul, pantoprazolul, lanzoprazolul si rabeprazolul) și diureticele duc la pierderi de magneziu. 

Recomandarea mea privind aportul de magneziu

Asigură din dietă surse de magneziu: ape minerale, sare de mare, cacao sau ciocolată neagră, semințe și nuci (în special semințele de dovleac), frunze verde închis cum e spanacul, orez brun, avocado, iaurt slab, banane (sursa). 

Fă baie în mare și ocean cât se poate de frecvent (cea mai eficientă cale de absorbție a magneziului). 

Folosește un supliment oral de magneziu cu grad ridicat de biodisponibilitate cum este complexul de 4 chelați de la Neutrient (în imagine) și produse pentru absorbția transdermală a magneziului cum sunt fulgii de baie si lotiunile de corp de la Better You.  

Pentru brandurile Better You si Neutrient poti folosi codul de reducere mihaela10 pe www.botaniq.ro doar la produse individuale și codul mihaela5 dacă alegi unul din pachetele promoționale de la aceste branduri sau orice alt produs de pe site. 

Picolinatul de crom 

Cromul este un mineral esential care joaca un rol vital in metabolismul carbohidratilor si lipidelor. Studiile clinice au demonstrat că suplimentarea cu picolinat de crom duce la îmbunătățirea acțiunii insulinei, creșterea absorbției de glucoză și reducerea rezistenței la insulină. Mai mult, o meta-analiză a arătat că suplimentarea cu crom a scăzut semnificativ nivelurile de glucoză din sânge și de HbA1c la persoanele cu rezistență la insulină.

S-a descoperit că suplimentele care conțin 200-1.000 mcg de crom ca picolinat de crom pe zi îmbunătățesc controlul glicemiei. Picolinatul de crom este cea mai eficientă formă de suplimentare a cromului (sursa). 


Acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3, în special acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), au atras atenția pentru rolul lor potențial în îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducerea nivelului de trigliceride din sânge și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. S-au determinat efecte pozitive și în co-suplimentărea acizilor grași omega-3 cu vitamina E asupra parametrilor homeostaziei glucozei și concentrațiilor de lipide în rândul femeilor cu diabet gestațional care nu au fost tratate cu agenți hipoglicemici orali (sursa, sursa).

Ținând cont de sursa și sensibilitatea acestor substanțe la oxidare, este crucial să obții acești nutrienți din surse alimentare, cum ar fi peștele gras sau din suplimente de ulei de pește de înaltă calitate, asigurând doze adecvate și evitând potențialele probleme de contaminare sau produsele oxidate. 

Dozele de ulei variază în funcție de scopul suplimentării. Pentru sănătatea generală, 250 mg de EPA și DHA combinate este doza minimă și poate fi obținută prin consumul de pește. Consumul total de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) ar trebui să provină dintr-un amestec de alimente și suplimente naturale. Cu cât dietă asigură mai mult EPA și DHA, cu atât este nevoie de mai puține suplimente. Uleiul de pește poate fi luat pe tot parcursul zilei. Pentru a minimiza efectul de „râgâit de pește”, se asociază cu mese la care se consumă zeamă de lămâie, enzime digestive sau bitter digestiv. 

Femeile însărcinate ar trebui să-și crească aportul de DHA cu cel puțin 200 mg pe zi, atâta timp cât nu există riscul unor niveluri crescute de mercur.

Composita MAMA este o formulă complexă ce cuprinde necesarul de nutrienți pentru a asigura buna dezvoltare a fătului și menținerea stării de bine a mamei, pe tot parcursul sarcinii și în timpul alăptării. Face parte din gama Establo Pharma, produse care au reducere 10% pe www.botaniq.ro cu codul mihaela10 (doar pentru produse individuale). 


Vitamina D

Vitamina D nu este doar un regulator al metabolismului osos și mineral, ci și un imunomodulator puternic legat de multe boli majore ale omului, inclusiv homeostazia glucozei și rezistența la insulină. S-a demonstrat că deficitul de vitamina D afectează secreția de insulină atât la oameni, cât și la modelele animale. Dovezile acumulate sugerează rolul vitaminei D în patogeneza rezistenței la insulină, inclusiv mai multe polimorfisme ale genelor legate de vitamina D și căile metabolice și imune legate de vitamina D. Suplimentele de vitamina D pot asigura un management adecvat și pot acționa pentru a ameliora rezistența la insulină. În plus, cercetătorii spun că vitamina D3 este un factor de protecție împotriva dezvoltării acestui dezechilibru deoarece ajută la reducerea inflamației, iar inflamația crește riscul de rezistență la insulină (sursa, sursa, sursa, sursa). 

E important să primești recomandări de corectare a nivelului de vitamina D de la un specialist pe baza analizelor de sânge. Pentru a afla nivelul de vitamina D3 este suficient un test de sânge pe care îl poți face la orice laborator. În plus, trebuie să știi că în contextul unui deficit de magneziu vitamina D este stocată în organism și nu este utilizată. Toate enzimele care metabolizează vitamina D par să necesite magneziu, care acționează ca un cofactor în reacțiile enzimatice din ficat și rinichi (sursa). E posibil ca nivelurile tale de vitamina D3 să se normalizeze (în sfârșit!) dacă asociezi doza zilnică recomandată cu un supliment de magneziu.

Gama de spray-uri liposomale Better You are reducere de 10% la produsele individuale (cod mihaela10) și 5% pentru pachetele promoționale (cod mihaela5) doar pe www.botaniq.ro. Pentru aplicarea codurilor este nevoie de folosirea acestora pe comenzi diferite. Mai multe detalii pe pagina de Recomandari


În încheiere, reiau mesajul cu care am început acest articol:  deși aceste suplimente prezintă beneficii potențiale, ele nu ar trebui să înlocuiască o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și tratamentul medical acolo unde este cazul. Îți recomand consultarea unui profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe orice regim de suplimente, iar dacă ai dubii privind ce ți s-ar potrivi cel mai bine, începe intotdeauna de la a îmbunătăți alimentația și calitatea somnului. 


Sper că ți-a plăcut această serie informativă despre rezistența la insulină. Dacă mai ai intrebări, scrie-mi mai jos în comentarii și nu uita să dai mai departe linkul de la aceste articole pe platformele de social media!


  • Mulțumesc din suflet pentru aceste informații megafolositoare♥️♥️
    Multã sãnãtate vã doresc♥️♥️

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >