Întrebări și răspunsuri – Inofem Plus

Tot mai multe femei se informează privind efectele secundare ale terapiilor cu hormoni și cer medicilor soluții mai blânde. Inofem Plus face parte din familia suplimentelor Establo Pharma pe care le-am introdus pe piața din România în colaborare cu www.botaniq.ro. Produsul este alegerea noastra pentru sustinerea medicilor ginecologi și a terapeutilor aflați în căutare de soluții eficiente și naturale pentru pacientele cu sindrom premenstrual, tulburare disforică premenstruală, endometrioză, adenomioză și turburări de ciclu asociate premenopauzei. 

În cadrul conferinței MedFusion Forum Ediția II - Endometrioza și dezechilibrele estrogenice am dezbătut împreună cu medicii invitați beneficiile și avantajele utilizării ingredientelor precum Vitex, NAC și melatonină în protocoalele pacientelor cu endometrioză. Înregistrarea panelului de Q&A poate fi revizionată în portal sau accesată prin cumpărarea conferinței integrale aici. Imediat după conferință am colectat printr-o postare pe Instagram încă o serie de intrebări de la comunitate. Răspunsurile pe care am putut eu să le ofer le găsiți în acest articol.

Întrebări și răspunsuri de la comunitatea femeilor interesate de sănătate și echilibru hormonal de pe profilul meu  de Instagram 

Buna! Se poate administra si de catre femeile cu histerectomie care nu mai au menstruatie, dar mai au trompele si ovarele?! Multumesc anticipat.

Atât timp cât s-au păstrat ovarele înseamnă că vei avea în continuare ovulație și producție de hormoni sexuali, dar nu vei avea menstruație.  Dacă ciclu hormonal este dezechilibrat, simptomele de exces de estrogen sau lipsa de progesteron te pot afecta în continuare, așa că e bine să îți îngrijești corpul și să te echilibrezi hormonal conform nevoilor. Inofem Plus poate susține reglarea și normalizarea ciclului hormonal,  îmbunătățirea stării fizice și emoționale în perioada de final de ciclu (când ai fi avut menstruație), reducerea stării de nervozitate, îmbunătățirea calității somnului și sincronizarea ritmulrilor circadiene, reducerea poftelor de dulce din faza premenstruală. 

Buna Mihaela! Este recomandat si in caz de fibroadenoame san bilateral? Mentionez si un istoric de fibrom uterin operat acum 6 ani (cu pastrare uter), rezistenta la insulina timpurie (remediata in ultimul an prin terapie, alimentatie, stil de viata) , tiroida autoimuna & noduli tiroidieni. Multumesc!

Aici situatia pare mult prea complexă pentru ca un singur supliment să preia sarcina de a le rezolva pe toate. Fibroadenoamele mamare si fibromul uterin sunt frecvent asociate cu hipotiroidismul, deci protocolul pentru tine trebuie gândit  spre a îmbunătăți funcția tiroidiană (nu doar substituția cu hormoni tiroidieni). Combinația de rezistență la insulină + hipotriroidism duce frecvent la formarea de fibroame. Dieta în acest caz trebuie să susțină detoxul de estrogen și reglarea metabolică. Vezi articolul meu Alimente cheie pentru detox estrogen.

Inofem Plus te poate susține datorită conținutului de Vitex (care acționează asupra hipofizei pentru a crește hormonul luteinizant ce stimulează producția de progesteron) și a conținutului de NAC (cu efecte demonstrate de reducere a dimensiunii fibroamelor și  de reglarea a nivelurilor estradiolului prin inhibarea unei serii de enzime implicate în producția în exces de estrogen). 

Buna! In caz de bufeuri intense zi noapte (de vreo 3 saptamani), se poate lua? Multumesc!

Bufeurile sunt cel mai recognoscibil simptom de deficit de estrogen care apare în premenopauză și la menopauză. Nu știu câți ani ai și care este starea ta de sănătate, dar dacă   ești în debut de premenopauză te poți folosi de Inofem Plus alături de o dietă antiinflamatoare și practici de gestionare a stresului pentru a preveni accentuarea simptomelor, asigurarea unui somn liniștitor și echilibrarea hormonilor estrogen - progesteron atât cât mai e posibil. Îți recomand să urmezi planul de 4 zile de detox hormonal și să adaugi în dietă mai muulte surse de magneziu (alimente, ape minerale, suplimente). 

Buna! Cum il putem folosi ca si produs de mentenanță? Adica nu pentru o problema anume, dar pentru un ciclu normal si fara dureri. Si care dintre inofem plus si inofem duo ar fi mai recomandat pentru asta? Mulțumesc 

Acestea este un supliment alimentare cu grad terapeutic, nu vorbim despre “suplimentare de mentenanță”. Nu folosiți suplimente recomandate dereglarilor hormonale daca nu aveți probleme de nici un fel, doar de dragul de a lua suplimente. Vitaminele, mineralele si electrolitii, polenul crud, ciupercile medicinale de pot lua fara un scop precis in doze mici pentru a completa o dieta echilibrată.

Daca folosim Inofem plus, putem renunta la acidul folic si vit D luata suplimentar? Mersi d raspuns! 

Inofem Plus conține 400μg de folați (combinație de L-metilfolat de calciu 200µg, acid pteroil-monoglutamic 200µg), ceea ce asigura 200% din valoarea nutriţională de referinţă, cantitate suficientă în majoritatea cazurilor. La vitamina D este cel mai bine să îți faci periodic analize pentru a vedea daca o asimilezi, dacă ai valori optime și cu cât este nevoie să suplimentezi. Inofem Plus nu conține vitamina D, deci este nevoie sa iei suplimentar.  

Dintre Inofem duo si Inofem plus, care credeti ca ar fi mai potrivit pentru o persoana cu fibroame si endometrioza?

Așa cum am discutat și în cadrul conferinței alături de doamna doctor ginecolog Oana Galan, conținutul de Vitex, Melatonină și NAC este ceea ce face Inofem Plus un supliment excelent pentru endometrioză și reglarea nivelului de estrogen. Atunci când sunt prezente ambele manifestări (endometrioză și fibrom) este clară nevoia îmbunătățirii funcției de detox a estrogenilor prin dietă. Vezi articolul Dieta pentru endometrioză și Alimente cheie pentru detox estrogen.

Bună, Mihaela. Este indicat in hiperplazie endometrială? Mulțumesc.

Femeile cu hiperplazie endometrială răspund bine la Vitex (din compoziția Inofem Plus), deoarece această afecțiune se datorează unei deficiențe relative de progesteron. 


Buna! Am citit story urile in care ne ai spus despre cum se administreaza Inofem in functie de afectiunea pe care o avem. Ce analize/controale trebuie facute inainte de a incepe sa luam Inofem Plus?

Analizele hormonale uzuale de ziua 3-5 de ciclu: FSH, LH, estradiol. În funcție de specificul tău, specialistul cu care colaborezi îți poate cere și valori la hormonii androgeni DHEA, testosteron liber, testosteron total, sau la prolactina și hormoni tiroidieni (TSH, T3, T4). 


Cum se suplimenteaza in premenopauza, cand ciclurile sunt scurte sau neregulate (20-23 zile, 46 zile) ?

Asigură-te în primul rând că dereglările de ciclu nu se datorează altor probleme hormonale sau metabolice, precum sindromul de ovar polichistic. Medicii ginecologi cu care colaborăm îl recomandă 1 plic/zi, pe toată durata ciclului hormonal cu pauză de 4 zile la menstruație, sau doar în faza luteală (de la ovulație la menstruație). 


Bună! Pentru amenoree hipotalamică am văzut că ai precizat în story cum se administrează, însă dacă pe lângă asta avem și ovare micropolichistice (fără sindrom), administrarea rămâne la fel? Sau ar fi mai eficient Inofem Duo?

Pentru a fi pus diagnosticul de amenoree hipotalamică trebuie să se excludă alte cauze de amenoree, cum ar fi sindromul de ovar polichistic (care are are ca simptom amenoree, microchisturi pe ovare și exces de hormoni androgeni).

In cadrul sindromului de ovare polichistice, dupa cum ii sugereaza si denumirea, structura ovarelor este modificata, iar la suprafata lor se pot evidentia chisturi de dimensiuni diferite si in numar variabil, concomitent cu manifestări de hiperandrogenism (acnee, hirsutism, ten gras, pete pe piele) și dereglari metabolice (rezistență la insulină, exces ponderal, dislipidemie). Ciclurile lungi peste 35 de zile sau absența totala a menstruațiilor este o consecință a acestor dereglări. Pot exista, uneori, exceptii: un ovar polichistic fără prezența sindromului de ovare polichistice, precum și prezenta sindromului în absenta chisturilor. Colaboreaza cu un medic specialist pentru a fi sigura că diagnosticul este pus corect. Inofem DUO este suplimentul pe care medicii cu care colaborăm îl recomandă în caz de SOPC și dereglări de ciclu asociate tulburărilor metabolice din SOPC. 

Se poate folosi pe termen lung, sau doar ca tratament pentru o perioadă de 2-3 luni? 

Medicii ginecologi cu care lucrăm recomandă Inofem Plus în cure de 4 luni, după care reevaluează starea pacientelor și analizele hormonale. În cazul pacientelor cu endometrioză am auzit să li se recomande ”vitex pe termen lung” la fel ca ideea de ”contraceptive tot restul vietii”, ambele idei cu care nu sunt de acord. În general după o cură de Inofem Plus de 4-6 luni combinată cu schimbări corecte în stilul de viață și alimentație, majoritatea problemelor dispar. Tratamentul se poate relua dacă după o pauză de 2-3 luni apar din nou simptome neplăcute, caz în care se evaluează ce alte cauze ascunse au rămas neadresate din moment ce corpul manifestă în continuare dezechilibre. Bineînțeles că în caz de endometrioză nu putem vorbi de tratarea bolii în termen de 4 luni, totuși majoritatea naturopaților nu recomanda folosirea plantei Vitex mai mult de 18 luni consecutiv.

Vitexul se poate lua pe toată durata lunii? Știam că din ziua a 14 a ciclului. Intreb pentru clarificare. Multumesc. 

Sunt mai multe strategii terapeutice ce pot fi urmate cu această plantă. Unii naturopați spun că îl poți lua în fiecare zi timp de până la 18 luni, cu excepția cazului în care rămâi însărcinată. Deoarece Vitex este destinat să promoveze ovulația, unii spun ca ar trebui să luat în timpul fazei foliculare (înainte de ovulație). Din ceea ce am studiat, rezonez cel mai mult cu recomandările naturopatei Lara Briden care spune așa: se poate folosi de toată durata ciclului menstrual cu pauze de 4-5 zile la menstruație și se folosește cu precauție sau se evită complet la femeile cu SOPC deoarece poate accentua simptomele. Pe de altă parte, medicul de medicină intergrativă Fiona Mcculloch, specialistă în SOPC, prescrie femeilor cu SOPC  (cu valori moderat crescute de LH relativ la FSH și ovulații  întârziate, adică cicluri de 32 - 45zile) vitex doar în faza luteală, iar la femeile cu amenoree sau cicluri foarte lungi cauzate de SOPC, prescrie Vitex continuu, apoi, după restabilirea cât de cât a unei ciclicități, revine la utilizarea lui doar pe fază luteală. Consider însă ca pentru ovar polichistic putem face suficient de multe alte lucruri decât sa ne concentrăm atât pe vitex, motiv pentru care eu lucrez cu Inofem DUO, magneziu, NAC si dietă pentru reglare metabolică.  Pe scurt,  daca ai SOPC e bine să colaborezi cu un specialist bine documentat în privința asta care îți cunoaște cazul și poate personaliza tratamentul. 

Buna ziua, felicitari in primul rand pt implicare si sfaturile pe care ni le oferiti! Eu de curand am facut o intervenție chirurgicala si anume histeroscopie pt ca aveam sangerari dupa menstruatie si astept si rezultatul de la biopsie. Mi s a spus ca am un endometru disfunctional, iar la analize progesteronul este sub limita normala si prolactina putin peste valoarea maxima. Recomandarea medicului este sa pun sterilet cu hormoni. Nu stiu cum e mai bine sa fac, de aceea as vrea sa stiu daca pot incepe tratament cu Inofem si care din cele 2? Astept raspunsul dvs. Mulțumesc anticipat!

Cere o a doua părere sau vorbește cu medicul tău despre efectele de reglare ale prolactinei si progesteronului pe care le susține protocolul cu Inofem Plus, poate încercați varianta asta alături de o dietă pentru detox estrogen. Eu aș încerca Inofem Plus 4-6 luni împreună cu magneziu, iod, vitamina D3, respectarea ritmului circadian și terapii de management al stresului. 

Buna ziua! Cate luni se poate lua maxim Inofem Plus? Obligatoriu cu pauza de 4 zile la menstruatie?Multumesc!

”Pauze regulate de la vitex pot preveni atenuarea efectelor acestuia. Dacă aveți menstruații regulate, luați-vă cinci zile libere din prima zi a menstruației (ziua 1 până la 5). Dacă nu aveți menstruații regulate, luați-l timp de 25 de zile, apoi opriți-vă timp de cinci zile, apoi repetați până când se stabilește un ciclu regulat” conform Lara Briden, Medic Naturopat, specialistă în sănătate feminină. 

Sper că v-am oferit claritate cu acestă serie de Q&A. Mai jos sunt produsele pe care le asociez frecvent cu Inofem Plus în protocoalele clientelor mele. Despre produsele Neutrient și Better You găsiți informații și coduri de reducere pe pagina de Recomandări. Produsele Apiarium (miere, polen crud, cremă solidă pentru sănătate intimă) se găsesc pe terraapis.ro


 • Iti multumesc din suflet pentru acest articol si pentru toata informatia de pe pagina ta de instagram!
  Brosura ta l-a convins pana si pe sotul meu sa mancam mic dejun sarat inainte de celebrele cereale cu lapte in week-end 💜❤️ Durerile mele menstruale si sangerarile abundente s-au redus datorita suplimentelor folosite recomandate de tine! Iti multumesc si raman fana ta!

 • Buna Mihaela!
  Multumesc pentru articol, raspunsul la intrebarea mea, referinte si toate informatiile!

 • Buna Mihaela, multumim pentru toate aceste informatii geniale!

  Imi poti spune te rog daca inofemPlus functioneaza si in cazul unor menstruatii cu ameteli, stari de voma, stari de lesin sau crize de fiere in primele zile ale menstruatiei?

  Multumesc tare mult!

  • In caz de ameteala si stare de voma, putem spune ca experimentezi un nivel crescut de inflamatie si / sau chiar usoara intoleranta la histamina. Ar fi bine ca 2 saptamani inainte de menstruatie sa mananci mai multe verdeturi, seminte rasnite, sa reduci prajelile si mancarurile junk, zaharul rafinat si cafeaua. Inofem Plus te poate ajuta sa reduci rapid aceste simptome, dar nu si daca alimentatia ta chiar e puternic inflamatorie.

 • Bună ziua. V-aș ruga mult să ne spuneți o părere referitor la suplimentele de Dong Quai, se zice că joacă un rol important în sănătatea aparatului genital feminin. Sunteți mai avizată în acest domeniu și am încredere în opiniile dvs. Mulțumesc

  • Natalia, nu lucrez cu astfel de plante si nu mi-am facut inca o parere despre ele. Mie imi plac mai mult vitaminele si mineralele cu doze precise pe care exista studii : )

  • Daca ti se opreste sau intarzie mentruatia depinde de alte afectiuni/dezechilibre pe care Inofem Plus te poate ajuta sa le rezolvi. Tratamentul recomandat este de 4-6 luni dupa care ar trebui o reevaluare la medic. In mod normal nu ar trebui sa afecteze un ciclu regulat, dar chiar si asa nu e bine sa incepi un tratament si sa il opresti fara a discuta cu un medic.

 • Buna ziua. Sunt in perimenopauza, ciclul este dereglat, iar endometrul a ajuns la 14 mm. Prezint metroragie si simptome de sindrom premenstrual. Am inceput sa iau Vitex. Credeti ca ma ajuta in restabilirea echilibrului hormonal, astfel incat mucoasa sa fie eliminata prin menstruatie sau trebuie sa recurg la chiuretaj, cum a recomandat ginecologul? Multumesc!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >