Dieta pentru endometrioză și detox estrogen

Deși nu par a avea legătură între ele, factorul determinant, comun tuturor acestor afecțiuni feminine îl reprezintă excesul de estrogen, motiv pentru care am grupat sugestiile și informațiile în categoria “dominanță estrogenică”.

Estrogenul este principalul hormon sexual feminin care, împreună cu progesteronul, reglează organismul feminin și ciclicitatea. Echilibrul dintre cele două este foarte important, iar în momentul în care estrogenul predomină, organismul feminin are de suferit!


Dominantă estrogenică

NU presupune neapărat un nivel ridicat de estrogen ci înseamnă mai mult estrogen decât ar putea echilibra progesteronul din organism. Poate să apară la persoane care prezintă niveluri ridicate, normale sau chiar scăzute de estrogen. Este dictată fie de anumite anomalii ale organismului nostru (produce prea mult, nu îl poate elimina, defecte de gene etc.), fie de influenţa mediului exterior. Poluarea, pesticidele, ierbicidele, hormonii de creştere, anumite substanţe din produsele cosmetice  – toate duc la creşterea estrogenului şi, astfel, la creşterea riscului unor afecţiuni foarte grave.

Apare de obicei în premenopauză (chiar de la 35-38 de ani) când nivelurile de progesteron scad (atât calitativ cât și cantitativ).  În menopauză progesteronul scade la aproximativ 1%, iar estrogenul la aproximativ 50% din valorile premenopauzale. Acest lucru modifică dramatic raportul estrogen: progesteron, determinând estrogenul să devină dominant și toxic.

Principala acțiune a estrogenului în exces este proliferarea necontrolată de țesuturi! Alte simptome care apar sunt: dureri de cap, sindrom premenstrual accentuat, anxietate, menstruaţii dureroase şi abundente, dureri de sâni, creştere în greutate, în special în zona abdomenului, balonare, retenţie de apă, hemoragie, căderea părului etc.

Pentru endometrioză (poetic denumită “inamicul tăcut” de către fetele de la asociația Eu și Endometrioză) ultimele cercetări indică faptul că boală are substrat autoimun și inflamator. Deci pe lângă eliminarea estrogenilor, esențială este și stabilizarea sistemului imunitar (adică eliminarea trigger-ilor de tip micro-infecții, alergii, metale grele, stress în exces). Dietă recomandată în aceste afecțiuni este deci una care susține corpul în eliminarea estrogenilor în exces, iar stilul de viață este unul care previne încărcarea corpului cu substanțe chimice (xeno-hormoni, sau xeno-estrogeni).

Cine se ocupă în corp de eliminarea estrogenilor în exces și de ce este ALIMENTAȚIA ESENȚIALĂ în aceste afecțiuni?

Să vă explic!


Estrogenul este descompus în ficat

Produșii de descompunere (numiți metaboliți) sunt apoi excretați în urină sau în intestine prin bilă. Acest proces complex necesită multe resurse și condiții optime pentru a se întâmplă, printre care suficienți nutrienți precum: proteine de calitate, B-uri, magneziu, vitaminele A, E, C, seleniu, zinc, fier, folați, aminoacizi și sulf.

De aici apar la unele persoane primele probleme – funcția ficatului este afectată de expunerea la substanțe chimice, mâncăruri greoaie, ultra-procesate, bogate în grăsimi rafinate, alcool, ritm circadian bruiat și lipsă de odihnă, stres în exces plus lipsa de nutrienți esențiali. În general primele simptome, cele mai inocente să zicem, sunt cele asociate sindromului premenstrual – furie, iritabilitate, edem, sângerări abundente, cheaguri mari și sânge menstrual închis la culoare.

Pentru informații complete despre cele două faze de detoxifiere ale ficatului poți citi acest articol

De cele mai multe ori însă ficatul își face treaba foarte bine și problema apare mai târziu pe traseu. Aici intervine un element foarte important în procesul de vindecare al acestor afecțiuni, în abilitatea de a opri afecțiunile grave din evoluție și prevenția altor dezechilibre hormonale:


Sănătatea Digestivă!

Mai precis, echilibrul între bacteriile benefice și bacterii patogene în intestine, ansamblu de colonii pe care îl vom numi în continuare microbiom.


Estrobolomul

este un subset al microbiomului care este esențial pentru metabolizarea estrogenului și determinarea încărcării cu estrogen din corp (valabil atât pentru femei cât și pentru bărbați) (1) .

Compoziția bacteriană a estrobolomului este afectată de factori cum ar fi vârstă, etnie, dietă, stil de viață, alcool, utilizarea antibioticelor. (2) si poate fi, deci, foarte ușor influențată!

Metaboliții “munciți” deja de ficat care ajung în intestine pot fi readuși în formă lor originală de către anumite bacterii intestinale care produc o enzimă numită beta-glucuronidază.


Beta-glucuronidază (BG)

– enzima produsă de bacteriile patogene din intestine care permite estrogenilor să reintre în fluxul sanguin și să fie apoi reciclat de către organism.

Atunci se produce ceea ce numim recirculare entero-hepatică (adică același proces prin care sunt reabsorbiți acizii biliari din intestine și din colon, prin venă porta înapoi în ficat – proces care poate avea loc de până la 12 ori în 24 de ore!). Estrogenii au ocazia din nou să își manifeste efectul distructiv,  punând în dificultate ficatul. Principala bacterie responsabile cu producția enzimei BG sunt Clostridium Perfringens.

Înțelegeți acum de ce nu întotdeauna sunt binevenite stimulentele pentru “detoxifierea” ficatului dacă mai departe procesele sunt blocate fie de candidoze și proliferare de bacterii patogene, fie de constipație?

Ce este endometrioza?

endometrioză = inflamație sistemică + exces de estrogen.

Modul în care estrobolomul nostru metabolizează estrogenii ar putea explica motivul pentru care unele femei au cancer de sân și altele nu – și același lucru poate fi valabil și pentru cancerul endometrial, endometrioză, fibroame. Mai în toate cazurile femeile cu aceste afecțiuni au istoric de disbioze intestinale, candidoze, suferă invariabil de balonare sau constipație, infecții cronice intime.

Estrogenul este destinat utilizării și apoi eliminat, prin urmare acest proces de reciclare a estrogenului mărește nivelul care circulă în sânge, ceea ce poate duce la o creștere generală a riscului de apariție a afecțiunilor dependențe de estrogen, inclusiv a cancerului de sân, endometrial și a prostatei. (3)

Nutriție terapeutica

pentru echilibrarea microbiomului, susținerea bacteriilor benefice și eliminarea bacteriilor care produc BG!

 • Dietele bogate în proteină animală (în special carne și carne roșie) cresc nivelul de BG

 • Dietele vegetariene sunt asociate cu reducerea concentrațiilor de colonii Clostridia XIVa (principala bacterie vinovată de producția BG), iar dietele raw-vegane au impactul cel mai rapid în reducerea activității enzimei BG (poate datorită concentrațiilor mai ridicate nutrienți, folați și crucifere, în special vlăstari de brocoli).

 • Creșterea aportului de fibre hidrosolubile incurajează legarea estrogenilor neconjugați de fibre în intestin și scade reabsorbția estrogenului (5), ceea ce reduce cantitatea totală a estrogenului circulant. Ideal consum de 15-30g fibre pe zi.

 • Alimente bogate în fibre prebiotice solubile: anghinare de Ierusalim, cicoare, ceapă, praz, sparanghel, sfeclă roșie, fenicul, mazăre, varză, nuci și semințe, suplimentele prebiotice Fructo-oligozaharide (FOS), inulină de agave,  Acacia, tărâțe de Psyllium.

 • Fibrele insolubile (care nu se dizolvă în apă) nu sunt substrat sau combustibil pentru microbiota enterică.

 • Amidonul rezistent (care nu este digerat în stomac sau în intestinul subțire, devină “hrană” de fermentație pentru bacteriile enterice și scade pH-ul colonului).

 • Alimente benefice: semințe, caju, leguminoase, cartofi și orez fierte și răcite, banane verzi, ovăz.

 • Produse cu amidon rezistent: amidon de cartof nemodificat, făină de banane verzi (plantains) contribuie la reducerea rezistenței la insulină și la sănătatea colonului,  induc sațietatea și  scăderea în greutate.

 • Produse alimentare tradiționale fermentate varză murată, murături, kefir de capră, produse fermentate din lapte de oaie și capra; Băuturi fermentate tradiționale bogate în bacterii sănătoase – Kvaas de sfeclă roșie (Europa de Est), Kombucha (Asia de Est), Kanji (India), Kefir (Europa de Est).

Știu că pentru o femeie cu diagnostic dificil volumul de informații cu sfaturi despre cum să își îmbunătățească sănătatea intestinală poate fi copleșitor.

Recomandarea mea: răbdare și pași mici, care să dureze. Nu te apucă de cure agresive ci mai degrabă concentraza-te asupra aportului! Ficatul are nevoie de mulți nutrienți pentru a funcționa optim, iar o alimentație simplă, din ingrediente integrale (așa cum cresc ele în natură), cât mai proaspete, organice, locale și de sezon menține o bază sănătoasă și oferă slabe șanse bacteriilor patogene de a se dezvolta .

Detox de estrogen: Do's

 • crește consumul de verdețuri (frunze verde închis);
 • crește consumul de legume proaspete, dar suplimentează cu enzime digestive dacă simți că nu le poți digera, sau ai deja probleme digestive;
 • limitează-te la un singur fel principal la o masă, satisfăcător și hrănitor totuși;
 • gătește mese simple, cu puține ingrediente, dar de calitate. Pentru creativitate folosește-te de condiment și ierburi aromatice;
 • adaugă în consumul zilnic condimente si ceaiuri digestive cu efect antiparazitar: scorțișoară, cuișoare, ienibar; anason, chimen, chimion, coriandru; menta; chili, piper, ghimbir, turmeric. In special ceai de fenicul, cardamom si scorțișoară (bețe și boabe întregi fierte clocotit 5-10 min – bei 2 can/zi);
 • consumă grăsimi sănătoase (avocado, cocos, semințe de dovleac, in, cânepă, chia, nuci, migdale, alune de pădure, susan nedecorticat) și peste mic de captura bogat în omega 3;
 • folosește crud în mâncăruri uleiuri vegetale presate la rece cât mai variate (în recipiente mici din sticlă neagră): ulei de negrilică, susan, armurariu, pe lângă clasicul ulei de măsline. Păstrează-le la frigider!
 • gătește in fonta, ceramica, sticla, lut, inox;
 • consumă doar ocazional produse de origine animală de cea mai bună calitate – păsări de curte, animale pășunate, ouă bio, unt clarifiat;
 • gătește-ți prăjiturile în casă, cu îndulcitori de tip ștevia și xylitol, consumă ocazional prăjituri raw-vegan;
 • ține o cură de deparazitare și apoi repopulează cu o cură de suplimente cu probiotice si prebiotice cu concentrație ridicata (minim 10-15 bilioane/capsula). Regulă de aur – mai întâi cureți și apoi adaugi!
 • practica yoga, pilates, gimnastica intima si perineala, meditație si orice terapii alternative care susțin vindecarea emotională.

Detox de estrogen: Don'ts

 • evita carnea roșie în fazele de recuperare și fazele acute;

 • elimina ZAHĂRUL și toate produsele de patiserie / cofetărie;

 • pentru endometrioză e bine să eviți glutenul;

 • pâinea din comerț și cerealele des utilizate în agricultură intensivă  (grâu, secară, porumb) conțin cantități însemnate de glifosat, pesticid cu efect cancerigen, puternic disruptor hormonal care afectează atât receptorii de estrogen cât și funcția tiroidei;

 • evita drojdia de panificație și produsele care o conțin! Drojdia este o bacterie termofilă agresivă, nespecifică intestinului uman. Consuma mai degrabă produse cu fermenți naturali, adică pâine cu maia naturală;

 • elimină grăsimile trans și uleiurile hidrogenate. Asta înseamnă să nu mai gătești cu ulei de floarea soarelui rafinat și să nu mai consumi mâncăruri gătite “de cantină” sau catering care sunt pregătite cu cele mai ieftine ingrediente;

 • elimina lactatele de vacă (care conțin casein de tip A1, puternic inflamatorie). După stabilizare poți reintroduce lactate de capra și oaie (3-4 ori/săptămâna);

 • elimina cosmeticele și produsele de curățenie /îngrijire din comerț și plasticul din viața ta (Bisfenol A, sticle plastic, ambalaje); înlocuiește cu cosmetice organice, detergenți naturali, uleiuri esențiale în loc de balsam de rufe;

 • alimentele non-organice, tratate cu ierbicide, insecticide, pesticide, în special legumele în extra sezon, sau din agricultură convențională;

 • elimină vasele și tigăile de teflon sau aluminiu;

 • evită soia și produsele cu extracte de soia;

 • evita absorbantele clasice (mai ales tampoanele interne);

 • Dacă ai în casă sau la muncă sprayuri / odorizante de camera aruncă-le ACUM! Folosește uleiuri esențiale în vaporizator, sau bețișoare parfumate de calitate.

Foarte important!

Pentru rezultate rapide, dacă încă ai ciclicitate, susține corpul cu detox pe faza luteală

Asta înseamnă 2 săptămâni înainte de menstră:

 • Focus pe crucifere, frunze verde închis: vlăstari de broccoli, broccoli, gulie, varză, rucola, kale, păpădie, leurdă, urzică, ridichie, radichio, anghinare (alimente amărui și acre);

 • adaos sucuri/smoothies verzi, salate zilnic;

 • Fibre 30-40g/zi –quinoa, orez brun, fructe de pădure, curmale, smochine, cocos, mazăre, bame, varză de Bruxelles, dovleac, păstârnac, ceai, ulei sau suplimente din anghinare, armurariu, păpădie, rădăcina brusture, ghimbir, turmeric

 • Lichide suficiente

 • Masaj limfatic, periaj uscat, saună, mișcare

De ce faci asta? Pentru ca atunci predispoziția corpului este oricum cea de eliminare a excesului de estrogen, pe de o parte. Pe de alta parte, tot atunci, daca nu produci suficient progesteron, sau ai estrogen in exces, se vor vedea cel mai clar simptomele neplăcute sau boala va avea șansa sa avanseze. Vei susține deci un proces natural al corpului cu efecte vizibile chiar de la ciclul următor!

Referințe:

 1. Microbiome and Malignancy Plottel, Claudia S. et al. Cell Host & Microbe , Volume 10 , Issue 4 , 324 – 335

 2. Biosci Microbiota Food Health. 2016; 35(2): 97–103. A comparative study

 3. NCI J Natl Cancer Inst (June 2015) 107(8): djv147 Investigation of the Association Between the Fecal Microbiota and Breast Cancer in Postmenopausal Women: a Population-Based Case-Control Pilot Study James J. Goedert

 4. RN Oncol. 2013 Sep 25;2013:693920. doi: 10.1155/2013/693920. Evolving concepts: how diet and the intestinal microbiome act as modulators of breast malignancy. Shapira I1, Sultan K, Lee A, Taioli E.

 5. Contemp Oncol (Pozn). 2016; 20 (1): 13-19. Dieta și riscul de cancer mamar Manas Kotepui


 • Ce sumar excelent, Mihaela! Mă bucur ca pot găsi într-un singur loc informațiile pe care le-ai tot împărtășit până acum pe rețele. Mulțumesc!

 • Un articol foarte interesant și util! Sufăr de o formă rară și agresivă de endometrioză. Informațiile și sfaturile dumneavoastră au făcut puțină lumină în mintea mea. Sper să le pot pune în aplicare. Vă mulțumesc!

  • Am scăpat de endometrioză și noduli la sâni după un tratament de 3 luni și jumătate cu Fucus veziculosus, tratament recomandat de medicul endocrinolog din Londra.

 • Mulțumesc frumos! Anul trecut am fost depistată cu cancer mamar, triplu negativ, progesteronii și estrogenii au fost negativi. Acum sunt bine,am făcut tot, chimioterapie, operație,radio. Doresc să înțeleg puțin partea asta,cred că contează mult echilibrul acesta pentru progesteron și estrogen. Am renunțat la carne,lapte, oua. Mănânc zilnic,fructe și legume, sucuri și mă simt foarte bine. Fiind cu triplu negativ, progesteronii și estrogenii negativi,asta înseamnă că sunt scăzuti sau ridicați? Va rog, mulțumesc

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >