Regim alimentar pentru fibrom uterin

Fibroamele sunt tumori benigne ale uterului. Ele cresc în diferite locații pe și în interiorul peretelui uterin sau în cavitatea uterină. Fibroamele sunt formate din colagen, un tip de țesut conjunctiv, și sunt mase dure, albe, cu un model asemănător unei spirale.

Leiomioamele uterine sunt una dintre cele mai frecvente și totuși puțin studiate boli la femei. Aceste tumori, cunoscute în mod obișnuit sub numele de fibrom, afectează femeile în principal în anii lor de reproducere și sunt diagnosticate la până la 70% dintre femeile albe și la peste 80% dintre femeile de origine africană pe parcursul vieții. 

Fibroamele sunt responsabile pentru până la 33% din toate internările în spitale ginecologice și sunt motivul numărul unu pentru histerectomie, operația de înlăturare a uterului (completă, cu tot cu ovare, sau păstrând funcția ovariană).

Deși majoritatea femeilor cu fibrom sunt asimptomatice, aproximativ 30% dintre ele vor prezenta simptome severe care pot include sângerare uterină anormală, anemie, dureri și presiune pelvine, dureri de spate, urinare frecventă, constipație sau infertilitate și vor necesita intervenție. 

Nu se știe încă din punct de vedere medical convențional, ce le provoacă, deși au fost identificați unii factori de risc. Istoricul familial este asociat cu un risc de trei ori mai mare, iar hipertensiunea arterială cu un risc de cinci ori mai mare. 

Factorii de risc, atât modificabili, cât și nemodificabili,  includ vârsta, rasa, factorii hormonali endogeni și exogeni, obezitatea, infecțiile uterine și stilul de viață (dieta, consumul de cofeină și alcool, activitate fizică, stres și fumat). 

Este operația obligatorie?

Fibroamele își schimbă adesea dimensiunea în timpul fiecărui ciclu menstrual, atingând apogeul în timpul ovulației și chiar înainte de începerea perioadei menstruale. Ele pot crește și în perioadele de stres. Fibromul poate fi urmărit de medicul ginecolog și în general nu este o urgență medicală, deci nu există niciun motiv să vă grăbiți la operație, cu excepția cazului în care aveți episoade repetate de sângerare severă care nu pot fi controlate cu tratamente hormonale sau alte măsuri.

Dacă fac operație de îndepărtare a fibromului, vor crește din nou? 

 În general, o femeie care se află în decurs de cinci ani de la menopauză, când are fibroamele tratate, nu este probabil să-i facă să crească din nou, deoarece nivelul ei de estrogen va scădea în mod natural.

Dacă o femeie a făcut operație dar nu adresează  problemele emoționale de bază, echilibrul hormonal, dieta sau nivelurile hormonale asociate cu fibroamele, atunci altele pot începe să crească.

Femeile care își schimbă dieta în mod dramatic, totuși, scad probabilitatea ca fibroamele să revină. În general, femeile care înțeleg nevoia unei abordări holistice și își asumă responsabilitatea pentru propria lor vindecare, ating o stare de bine care se menține pe termen lung. Eu recomand schimbarea dietei, folosirea nutriției, a suplimentelor sau a protocoalelor homeopate și alte metode alternative tuturor femeilor, fie că aleg sau nu operația. Chirurgia sau ablația fibromului singure nu vor schimba modelul fundamental și factorii de risc care au dus la dezvoltarea fibromului.  

Dieta și stil de viață pentru fibrom uterin

Deși nu există un remediu natural specific pentru fibrom, știm că evoluția acestora este legată de nivelul de estrogen, de rezistența la insulină și inflamația pelvină, astfel că putem folosi asta ca linie de ghidare pentru tratament.  Cel mai bun lucru la care te poți aștepta este să încetinești creșterea suficient pentru a ajunge la menopauză, când fibroamele ar trebui să se reducă în mod natural în dimensiune.

Adresarea rezistenței la insulină 

Majoritatea femeilor cu fibrom / uter fibromatos cu care am lucrat aveau și probleme metabolice, adică nivel crescut de insulină și fluctuații glicemice mari, sau chiar rezistenșă la insulină și sindrom metabolic. Rezistența la insulină  determină creșterea fibromului și nu mă miră niciodată când văd că o femeie care vine la mine pentru fibrom nu mănâncă niciodata micul dejun și are frecvent pofte de dulce.  S-a emis ipoteza că insulina și IGF-1 joacă un rol în patogenia fibromului prin promovarea directă a proliferării celulelor miometriale sau prin creșterea nivelurilor circulante de hormoni ovarieni (sursa). 

Bineînțeles că această stare este asociată cu un întreg patern alimentar problematic, pentru că nu se ajunge din senin la rezistență la insulină. Am scris o serie de 4 articole pe această temă pe care te îndemn să le citești ca să înveți cum să adresezi corect rezistența la insulină. Consumul unui micul dejun proteic și colorat este una dintre recomandările de bază : ) 

Citește și

Rezistența la insulină. Partea 2 – soluții holistice pentru echilibru

Rezistența la insulină. Partea 2 – soluții holistice pentru echilibru
Detoxifierea corectă estrogenului 

Deoarece estrogenul ridicat conduce la creșterea fibroamelor, este de la sine înțeles că o dietă care promovează tranzitul intestinal regulat și detoxifierea va susține corpul feminin și în caz de fibrom. Efectul stimulator al estrogenului este motivul pentru care există un risc mai mare de fibrom asociat cu consumul de alcool, expunerea la substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin (cum ar fi parfumurile, odorizantele de cameră și bisfenol A) și estrogenii sintetici puternici din pilulele contraceptive. 

Majoritatea femeilor cu fibrom cu care am lucrat au mărturisit că au sau au avut probleme de tranzit toată viață. Tratarea constipației și asigurarea minim un scaun/zi nestimulat de cafea sau laxative este, din punctul meu de vedere, prioritate pentru femeile cu acest diagnostic, dar si pentru cele cu noduli la san, adenomioză, sângerări abundente și tot felul de formațiuni dependente de estrogen din corp.  

CITEȘTE ȘI

Alimente care scad estrogenul

Alimente care scad estrogenul
Aport de alimente bogate în iod 

Iodul este esențial pentru încetinirea și prevenirea creșterii fibroamelor. Din păcate, nu există multe cercetări, cu excepția unui studiu care a corelat fibroamele cu nodulii tiroidieni și a dedus deficitul de iod ca un posibil motiv de bază pentru ambele afecțiuni. Din această cauză recomand tuturor femeilor cu fibrom uterin și sângerări abundente să îți facă analize la glanda tiroidă. Iodul ajută la reducerea stimulării cu estrogen a mușchiului uterin prin scăderea capacității receptorilor. Asta înseamnă că iodul poate fi util pentru orice afecțiune cauzată de estrogen, motiv pentru care este util și pentru endometrioză, adenomioză și dureri de sân.

Surse alimentare de iod includ: Alge marine (nori, kelp, kombu, wakame), pește, crustacee, săruri de masă etichetate „iodate” (de preferat sare de mare), lactate slabe, ouă, ficat de vită, carne de pui. 

Normalizarea nivelului de vitamina D3 

Femeile cu un nivel scăzut de vitamina D au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta fibroame uterine, ceea ce poate explica, în parte, de ce fibroamele sunt mai frecvente la femeile cu pielea mai închisă la culoare, cărora le este mai greu să obțină suficientă lumină solară pentru a produce suficientă vitamina D. Există cercetări timpurii care sugerează că vitamina D inhibă creșterea celulelor fibroase. Pentru suplimentare, doza recomandată este de 1000 până la 3000 UI. Vitamina D funcționează cel mai bine atunci când este asociată cu magneziu și cu vitamina K2. 

Sursa principala de vitamina D rămâne soarele și timpul petrecut în natură, în lumină naturală, însă există și alimente bogate in vitamina D, precum: pește gras, inclusiv somon, macrou și sardine, gălbenușurile de ou și ficatul. 

CITEȘTE ȘI

3 practici simple pentru sănătate ginecologică

3 practici simple pentru sănătate ginecologică

Ce să incluzi în dietă:

  • O varietate de legume proaspete și gătite lejer 
  • O varietate de frunze și verdețuri (pătrunjel, mărar, leuștean, salate de toate felurile)
  • O varietate de fructe cu indice glicemic scăzut și bogate în enzime (ananas, kiwi, fructe de pădure)
  • Fasole și leguminoase
  • Cerealele integrale fără gluten (de exemplu, orez brun, quinoa, orz)
  • Alimente bogate în potasiu (de exemplu, banane, cartofi, roșii)

Ce ar trebui să reduci sau să elimini

  • Carnea grasă de la animale mari 
  • Toate carnurile procesate
  • Alimentele ultraprocesate, mâncarea gătită preambalată și, în general, ce nu ar recunoaște străbunica ta dacă ar ajunge acum într-un supermarket modern. 
  • Zaharurile adăugate (de orice fel, zahărul e zahăr) și dulciurile procesate
  • Băuturile îndulcite și băuturile carbogazoase (caloriile lichide)
  • Alcoolul
  • Excesul de cafea 
  • Sursele de alimente (de orice fel) convenționale care conțin pesticide și insecticide

Discuţie

Îmi pasă să vă răspund la întrebări și să vă împărtășesc cunoștințele mele. Lasă un comentariu sau conectează-te cu mine pe rețelele sociale, punând orice întrebare de sănătate pe care o ai putea avea și s-ar putea să o încorporez în următorul articol, doar pentru tine!


  • Am polifibromatoza uterina , dislipidemie ce pot face pentru a nu mai creste fibroanele. Cel mare e de 6,5cm. Cu o evolutie de crestere de 3 ori in intervalul de 1 an

    • Elena, am raspuns la aceasta intrebare prin articolul pe care tocmai l-ai citit. Ce anume ai inteles ca trebuie sa faci?

  • Buna seara,
    Am 33 de ani, si ulterior am fost la ginecolog din cauza unor samgerari abundente la menstruatie,,cu cheaguri excesive.
    In urma consultatie am descoperit ca am un fibrom de 4,5-5 cm
    Dna Doctor mi-a recomandat emobolizarea, dar mi a spus si riscul acesteia, 1 din 10 femei , raman inferile !!!
    Azi,dupa 1 luna am fost si la o a doua parere.
    Doamna Doctor de Azi, mi s-a parut mai implicata, curios ca dansei ii arata 5,8-6 cm
    I- am pus mai multe intrebarii, despre care ar fii factorii ce duc la fibrom, mi a spus ca si stilul de viata,doar ca si genetic
    Danasa mi-a recomandat sa ma informez despre embolizare.si ca exista eoscul ca dupa aceasta sa reaparat,iar cea mai buna solutie are fii sa se scoata ,dupa embolizare.
    Intrebarea mea este:Ce parere aveti despre embolizare?
    Si daca, un stil de viata sanatos il poate face sa dispara.
    Va multumesc

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >