Câteva sfaturi despre suplimente de la un nutriționist

Dacă experiența ta cu suplimentele începe și se termină cu multivitaminele Centrum, acest mic ghid  este pentru tine. Opțiunile de suplimente naturale și recomandările pentru ce tip de obiectiv / afecțiune să le iei s-au extins exponențial în ultimii ani. Acum, poți găsi suplimente peste tot, de la Kaufland și benzinării până la lanțuri de farmacii care oferă o experiență de cumpărare tip ”supermarket” pentru o gamă largă de suplimente. Ba chiar și companiile MLM care vând detergenți și uleiuri esențiale și-au extins businessul cu o gama de suplimente.
Poate te-ai gândit să adaugi ceva vitamine la rutina ta zilnică, sau poate medicul ți-a recomandat pe baza analizelor, sau pur și simplu te-ai lăsat influențată de zecile de reclame online de la doamne și doamnișoare care îți promit piele și păr mai frumoase.  Înainte de a începe o rutină zilnică de vitamine, te rog citește și sfaturile mele despre cum să le iei și despre cum acestea îți pot afecta sănătatea.

Ce sunt suplimentele?

Suplimentele includ orice număr de ingrediente, inclusiv vitamine, minerale, ierburi, aminoacizi, enzime sau chiar țesuturi de organe. Sunt disponibile în multe forme, cum ar fi capsule, tablete, pulberi, lichide și geluri moi.  În timp ce suplimentele pot proveni dintr-o gamă largă de ingrediente, cele comune includ magneziu, vitamina B, C, D și ulei de pește. Mulți oameni iau, de asemenea, multi-vitamine (o combinație de câteva elemente esențiale) și probiotice.

Suplimente versus vitamine

Vitaminele, în special, sunt cele care sunt esențiale pentru funcționarea normală a celulelor, creșterea și dezvoltarea (gândiți-vă la A, D, E, K și B). Suplimentele, pe de altă parte, încapsulează o gamă mai largă de aditivi nutritivi și pot depăși doar vitaminele de care corpul nostru are nevoie. Toate vitaminele sunt suplimente, dar nu toate suplimentele sunt vitamine. 

De ce ar vrea cineva să ia suplimente?

Mulți oameni iau suplimente pentru a rezolva probleme precum oboseala, pentru a-și stimula creșterea părului, a unghiilor și sănătatea pielii, sau pentru a îți susține sistemul imunitar, echilibrul hormonal sau somnul. Veganii sau vegetarienii ar putea lua în considerare, de asemenea, suplimente cu vitaminele B sau fierul, care se găsesc în mod obișnuit în produsele de origine animală. Dacă ai anumite afecțiuni, cum ar fi anemie, probleme cu tiroida sau vrei să reduci inflamația din organism,  o rutină zilnică de suplimente ar putea fi de ajutor.

O altă categorie de suplimente, cunoscută sub numele de suplimente de detoxifiere, ar putea ajuta pe cineva cu o problemă reală să gestioneze o creștere excesivă a microorganismelor (drojdii, ciuperci sau bacterii). SIBO, sau creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire, de exemplu, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni la care aceste suplimente ar putea funcționa. Oamenii vor lua de obicei suplimente antimicrobiene până când simptomele se reduc (pe baza analizelor de laborator), dar acestea sunt un tratament pe termen mai scurt care nu înlocuiește nevoia de a îmbunătăți sau schimba radical obiceiurile alimentare care au generat aceasta problemă de la bun început.  

Din păcate, în ultimii ani a apărut o nouă motivație de a cumpăra produse, mai ales de care nu ai nevoie, care s-a dezvoltat odată cu social media. Este vorba despre impulsul de cumpărare generat de reclamele cu care suntem bombardați zilnic în online. O femeie fără probleme de sănătate, dar care ar putea beneficia de pe urma îmbunătățirii dietei, poate cădea ușor în capcana promisiunilor unei reclame sau a unui influencer care explică zâmbitor cât de minunat te poate face să te simți un amestec banal de vitamine. Dacă ni s-ar vinde pălării cu atâta zel, și s-ar dovedin în jurul nostru ca e la modă să se discute despre și să se poarte pălării, cu singuranță am cumpăra cu toții mai multe pălării și am începe să le folosim chiar dacă nu ne dorim să purtăm pălărie. 

Cum determină medicii suplimentele de care aveți nevoie?

Înainte de a începe să iei suplimente, cel mai inteligent ar fi să consulți un medic sau nu nutriționist dietetician acreditat. Specialistul îți va face anamneza, îți va pune o mulțime de întrebări despre istoricul medical și despre orice simptome pe care le întâmpini sau pe care vrei să le abordezi. Apoi, cel mai important pas pentru a determina ce suplimente ai putea avea nevoie sunt testele de laborator. Analizele standard de sânge, precum și teste mai aprofundate ale nivelului de vitamine, minerale, aminoacizi și acizi grași , ar putea dezvălui care sunt deficiențele și suplimentele zilnice care ar putea ajuta.

Pentru cei cu probleme digestive, medicii vor examina și o probă de scaun, care îi poate ajuta să determine, printre altele, dacă ai nevoie de un supliment probiotic sau prebiotic și tulpinile adecvate de bacterii pe care să le recomande. Un test cu care eu lucrez frecvent în caz de probleme digestive este testul de microbiom în materii fecale.

Ai în vedere că există o diferență majoră între cantitatea zilnică recomandată de vitamine de care are nevoie cineva și cantitatea de care ar avea nevoie pentru o sănătate optimă, așa că medicii vor ține cont de asta atunci când prescriu suplimente. Rețineți, de asemenea, că, în timp ce medicii ar putea sugera teste de laborator pentru a oferi o evaluare completă a suplimentelor care pot conduce către o sănătate optimă, aceste teste și sugestiile ulterioare de suplimente vor depind mult de patologiile prezente (caz în care prioritate au medicamentele cu prescripție), de nevoile reale ale unei persoane cât și de bugetul acestuia. În plus, fiecare specialist (fie că e medic, naturopat sau dietetician) are propriile preferințe pentru branduri și produse  și, de multe ori, colaborări cu companii care îi susțin activitatea. Ferește-te de așa zișii specialiști care aparțin în mod fățiș de o rețea de produse MLM. 

PRODUS ELECTRONIC

Cum funționează codurile de reducere Botaniq.ro

Cum funționează codurile de reducere Botaniq.ro

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra (sau de a lua) suplimente


Verifică  calitatea

Când alegeți suplimente alimentare și produse, cum puteți ști dacă acestea au fost contaminate cu substanțe nesigure sau interzise? Pe baza cercetărilor și sondajelor unor organizații independente, până la 1 din 10 suplimente pot fi contaminate cu ingrediente sau compuși interziși. În timp ce autoritățile de tip FDA (Food and Drug Administration), EMA (European Medicines Authority) și  EFSA (European Food Safety Authority) cer producătorilor de suplimente să adere la anumite practici pentru a asigura calitatea și siguranța, conformitatea nu este întotdeauna impusă, iar piața neagră a suplimentelor este imensă. 

La noi în țară, suplimentele alimentare care conţin numai vitamine şi minerale în formele prevăzute în legislaţie se notifică la Ministerul Sănătăţii. Suplimente alimentare care conţin vitamine şi/sau minerale în amestec cu alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic se notifică la Institutul de Bioresurse Alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sau la Institutul Naţional de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara – aparţinând de Ministerul Sănătaţii.

Eticheta unui supliment alimentar trebuie să cuprindă in mod obligatoriu o serie de mențiuni
  • Lista completă de ingrediente scrisă în clar,
  • Denumirea sub care este vândut produsul, 
  • Menţiunea că produsul este un supliment alimentar, 
  • Forma de comercializare (tablete,  capsule,  tablete masticabile,  pulbere, lichid, etc), 
  • Data durabilităţii minimale (termenul de valabilitate al produsului),
  • precum și o serie de mențiuni speciale – un avertisment de a nu se depăşi porţia din produsul recomandat pentru consumul zilnic; o atenţionare conform căreia suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie variată şi adecvată, etc.

Pe eticheta unor suplimente alimentare poți întâlni anumite mențiuni de sănătate, cum ar fi: “Zincul contribuie la menținerea vederii normale”; “Seleniul contribuie la menținerea sănătății părului”. Menţiunile de sănătate pot fi inscripţionate pe etichetă de către producător doar dacă acestea sunt autorizate conform prevederilor legale de către European Food Safety Authority (EFSA).

Când cauți suplimente cu testare terță parte, vei găsi ștampile de aprobare de la companii precum NSF, LGC Assure, USP sau Consumer Lab), care asigura că ceea ce cumperi nu conține contaminanți dăunători, cum ar fi metalele grele, că nu există ingrediente nedeclarate și că primești ceea ce scrie pe etichetă. Când cauți calitate, este posibil să vrei să eviți peste acele suplimente vândute într-un magazin alimentar și să optezi pentru opțiuni de calitate farmaceutică.

Citește eticheta cea mică de pe suplimente! Multe pot conține formule pe bază de alergeni (gluten, produse lactate sau soia) care îți pot înrăutăți simptomele și cantități foarte mici din substanță activă declarată cu scris mare. De multe ori sub un preț mic se ascund cantități infime de substanțe active și o mulțime de excipienți care iți pun ficatul și rinichii în dificultate pentru nimic.

Evită suplimentele vândute pe situri comerciale unde ți se oferă o abundență de testimoniale (mai mult sau mai puțin reale), tot felul de certificări de cinci stele de la organizații necunoscute, dar unde trebuie să sapi adânc pe site ca să găsești lista de ingrediente cu gramajele substanțelor active și lista completă de excipienți. 


Fiți atentă de doza zilnică de vitamine

Citește cu atenție dozele de pe eticheta suplimentului. Medicul sau nutriționistul tău va ști dacă ar trebui să iei mai mult sau mai puțin. Unele vitamine (cum ar fi cele solubile în grăsimi, A, D, E și K) se pot acumula în sistem, provocând toxicitate, în timp ce altele, precum magneziul, au o absorbție scăzută ceea ce nu garantează că doza de pe etichetă este cea pe care o și folosește corpul tău.

Repet, ai în vedere că există o diferență majoră între cantitatea zilnică recomandată de vitamine de care are nevoie cineva și cantitatea de care ar avea nevoie pentru o sănătate optimă, așa că specialiștii vor ține cont de asta atunci când prescriu suplimente.

Incearcă unul, maxim două suplimente pe rând, pentru a testa eficacitatea acestora, și începe întotdeauna cu cele pentru digestie sănătoasă concomitent cu îmbunătățirea dietei.

Când combini mai multe formule de multivitamine și suplimente ba pentru păr și unghii, ba pentru imunitate sau alte nevoi, ai în vedere efectul cumulativ al acestora. D exemplu: formulele de echilibru hormonal, cele pentru imunitate și cele pentru ten conțin toate zinc. E foarte ușor să depășești doza zilnică sigură (aprox 35mg) dacă nu calculezi cât iei, de fapt, din fiecare produs. 


Ai în vedere modul de administrare

Unele suplimente, cum ar fi zincul, se iau împreună cu alimente, pentru a evita disconfortul gastric. Verifică eticheta sau cere informații specialistului care îți cunoaște cazul pentru a vedea dacă suplimentul tău se administrează la masă, pe stomacul gol, sau la anumite ore din zi. 

De exmplu, doza zilnică recomandată din Inofem DUO, formula mea preferată pentru echilibru hormonal și fertilitate (pe fond de sindrom de ovare polichistice sau tulburări metabolice) este de două plicuri pe zi. Primul plic de ia dimineața la trezire pe stomacul gol, iar al doilea plic se ia la distanță de 10 ore, tot pe stomacul gol. 

PRODUS ELECTRONIC

Inofem DUO – Soluție inovatoare pentru fertilitate feminină

Inofem DUO – Soluție inovatoare pentru fertilitate feminină

Atenție la efectele secundare

Dacă simți orice efecte negative, cum ar fi oboseală extremă, erupții pe piele, dureri de cap sau probleme digestive atunci când începi să iei suplimente zilnic, discută despre asta cu medicul curant. Cei care iau suplimente antimicrobiene și tot felul de scheme de detoxifiere pot experimenta reacții numite ”die-off reactions”,  care se întâmplă atunci când microorganismele (cum ar fi bacteriile și ciupercile) mor și organismul eliberează endotoxine. Sistemul tău imunitar răspunde apoi, provocând reacții precum iritabilitate, diaree sau greață. Deși poate fi neplăcut, este de obicei o reacție normală (mai ales în condiții de tranzit intestinal lent și slaba circulație limfatică), dar specialistul tău poate avea soluții pentru ameliorarea simptomelor.

Bine de știut (mai ales că primesc des întrebarea asta): la administrarea unui complex de vitamine B, unele persoane încep să aibă urina galben strălucitor (de la riboflavina). Nu este motiv de îngrijorare, căci  aceste vitamine sunt solubile în apă și orice exces este eliminat prin urină.


Cunoaște-ți contraindicațiile

Unele suplimente pot interacționa cu anumite medicamente. De exemplu, suplimentele pe bază de plante cu sunătoare, pe care oamenii le pot lua pentru depresie sau simptome de menopauză, pot interacționa cu medicamentele luate pentru migrene, pastilele antifungice, antitrombotice sau chiar unele contraceptive, rădăcină de lemn dulce poate interacționa cu diureticele sau medicamentele pentru tensiunea arterială. Suplimentele nu vor da aceste avertismente, dar un profesionist te poate ajuta să identifici orice contraindicație. Mai multe exemple de interacțiuni și contraindicații  găsești aici

PRODUS ELECTRONIC

Alternative naturale în tratarea inflamației

Alternative naturale în tratarea inflamației

Colaborează cu un profesionist!

Nu, o persoană care vorbește online despre suplimente pe care ar trebui să le iei zilnic o perioadă lungă de timp fără să consulți (sau măcar să îți anunți) medicul sau să îți faci analize, nu este un profesionist!

Pe lângă faptul că știe cazul tău, analizele și nevoile reale, înțelege profund interacțiunile dintre doze și medicamente, specialistul tău curant (fie că e medic specialist, medic de familie,  naturopat sau nutriționist dietetician)  va cunoaște și diferitele forme disponibile ale anumitor nutrienți, cum ar fi magneziul, fierul și vitaminele B. Anumite formule reacţionează diferit în organism, iar un specialist știe să îți spună ce este mai potrivit pentru nevoile tale individuale și îți poate face sugestii optime armonizate atât la stilul tău de viață, cât și la bugetul tău.  

De asemenea, dacă ești însărcinată, alăptezi sau dorești să rămâi însărcinată, decizia cea mai sănătoasă este să discuți atât cu medicul tău, cât și cu un specialist cu o abordare holistică asupra sănătății care nu ia decizii influențat de companiile farmaceutice care îi trec pragul la cabinet și ar putea să îți ofere sugestii pe o plajă mai largă de preț, doze terapeutice și calitate. Spun asta pentru că multe produse foarte populare pentru sarcină și alăptare, deși au formule bune de vitamine și minerale, conțin excipienți ieftini precum dioxidul de titan și pudra de talc. De exemplu: Dioxidul de titan este un colorant alimentar aprobat de FDA, adăugat în mod obișnuit la pastile pentru a le face albe. Deși doar cantități foarte mici sunt utilizate în suplimente (mai puțin de 1% din formulare), studiile pe animale au ridicat temeri că ar putea fi cancerigen și ar putea afecta negativ sistemul imunitar și tractul digestiv.

PRODUS ELECTRONIC

Broșură – Hrană Vindecătoare

Broșură – Hrană Vindecătoare

Suplimentele pot susține și promova cu siguranță sănătatea optimă, dar calitatea este esențială, iar colaborarea cu un profesionist medical care determina ceea ce ai nevoie (și de unde să o obții) face diferența între sănătate și urina scumpă (sau, mai rău, dezechilibre).

Reține!

Doar pentru că ceva este vândut fără rețetă nu înseamnă că nu ar putea avea efecte secundare periculoase!

Suplimentele nu sunt un substitut pentru obiceiurile generale sănătoase! Suplimentele naturale pe bază de plante și extracte naturale, vitaminele și mineralele sunt O PUNTE care te ajută să ajungi MAI UȘOR dintr-un spațiu de dezechilibru către îndeplinirea obiectivului de sănătate dorit, dar NU sunt soluții minune și nici singurul lucru care te poate salva de la a-ți schimba cu adevărat obiceiurile nocive.


Discuţie

Îmi pasă să vă răspund la întrebări și să vă împărtășesc cunoștințele mele. Lasă un comentariu sau conectează-te cu mine pe rețelele sociale, punând orice întrebare de sănătate pe care o ai putea avea și s-ar putea să o încorporez în următorul articol, doar pentru tine!


  • Buna, Mihaela. Nu cred ca exista vreun articol scris de tine care sa nu vina cu informații foarte utile! Mi-a atras însă ceva atenția. Menționezi ca doar medicul, naturopatul sau nutriționistul dietetician pot recomanda suplimente și doar în condiții de analiza individuala amănunțită. Exista consultanți în nutriție extrem de bine pregătiți (eu am lucrat cu unul), care nu au făcut însă / încă facultatea de medicina, și care recomanda suplimente de o calitate superioara (tocmai pentru ca isi dedica timp sa le studieze) în funcție de o analiza individuala. Din experiență mea, un consultant sau un coach în nutriție bine pregătit recomanda suplimente de o calitate mult mai buna și mai benefice unor situații specifice decât medicii (care sunt influențați de acele parteneriate despre care și tu ai menționat). Sa luam exemplul sarcinii. Nu am cunoscut medic pana acum care sa recomande metilfolat, acidul folic fiind de departe recomandarea nr 1, indiferent de posibilitățile financiare sau context, nici nu mai zic de mutații genetice, pur și simplu nu este adus în discuție. De asemenea, toate femeile însărcinate primesc pe banda rulantă “Elevit” sau orice alt complex prenatal convențional, indiferent ca nu sunt cele mai biodisponibole forme de nutrienți și, mai ales, indiferent de ce alimentație au. Cred ca și tu recomandai suplimente înainte sa fii nutriționist dietetician și intuiesc ca le făceai, deseori, extrem de potrivit pe nevoile clienților.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >