Conferința despre endometrioză

Endometrioza este una dintre acele afecțiunile feminine cu simptome chinuitoare și o latență de diagnostic de peste 5-7 ani. Asta înseamnă că de la apariția primelor simptome de boală și până la primirea diagnosticului trec ani de dureri, menstruații dureroase, dureri la contact sexual, dureri la urinare sau defecare, stări de rău asociate menstruației și diagnostice greșite sau tratamente costisitoare care, de fapt, nu adresează cu adevărat problema de bază. În plus, aproximativ 30% dintre femeile cu endometrioză sau adenomioză nu au deloc simptome specifice (mai precis nu au dureri de nici un fel care să anunțe în vreun fel boala) și ajung să o descopere întâmplător în grade avansate, când  îndepărtarea pe cale chirurgicală a organelor pelvine este singura  soluție.

Până nu foarte demult, în România încă nu exista suficientă educație în privința acestei boli pentru că multe simptome pot fi confundate cu cele ale sindromului premenstrual sau a altor afecțiuni ce cauzează dureri ale aparatului genital feminin și sunt acoperite de tabuu-uri sau cutume sociale despre îndurarea suferinței ca parte integrantă a vieții de femeie.

Cum se manifestă endometrioza?

În primul rând, prin dureri extreme înaintea și în timpul menstruației, dar și în timpul actului sexual. În al doilea rând, prin sângerări abundente, stări de rău persistent, grețuri, vărsături, amețeli, sângerări intermenstruale și fel de fel de simptome digestive. Pentru că intensitatea acestor simptome și modul în care ele pot împiedica funcționarea de zi cu zi sunt destul de greu de redat din exterior, iată câteva mărturii despre experiențele femeilor cu endometrioză: 

“Am dureri pelvine zilnice de mai bine doi ani. Uneori ma scot din rutina zilnică și stau în pat...atât e de puternica durerea!”  

”Simt mii de cuțite care mă injunghie ore în șir înainte de menstruație. Tot ce pot să fac este să stau în pat și să plâng. Așa sunt de când mă știu, dar analizele ies normale.” 

„Doctorul mi-a spus <<Doamnă, dumneavoastra aveți impresia că suferiți mai mult decât e cazul>>. Adică, pe scurt, m-a făcut nebună.”

„Sunt la a 3-a operație de endometrioză. De data asta au trebuit scoase ovarul stâng și trompa stângă. Încă mai sper să pot rămâne însărcinată, dar îmi e frică să nu recidiveze boala.”

„Eu credeam că e normal să am durerile astea. Abia dupa operația de endometrioză am înțeles ce înseamnă să nu ai dureri la contact sexual.”

Am observat că uneori această suferință sapă adânc în viața femeilor, într-atât încât diferențierea identitară de boală și de durerile ei devine din ce în ce mai dificilă. Citind mărturiile de sus, putem înțelege și de ce. Purtând un război împotriva unei boli debilitate, prea multe femei se simt lipsite de putere și de control…

…dar există (și alte) soluții!

Chiar dacă în trecut au existat foarte mulți medici care au ignorat vocile femeilor aflate în suferință și nu au știut cum să le îndrume către investigațiile necesare pentru determinarea unui diagnostic corect, această situație a început, treptat, să se schimbe. 

Există în prezent medicii specializați în vederea detectării și tratării endometriozei, iar informația despre această afecțiune este mult mai larg răspândită decât în trecut. Din ce am înțeles, la noi în țară este mult mai ușor decât în alte țări să primești un diagnostic corect și să ai acces la un medic specialist în aceasta boală.

De asemenea, există și multe abordări care își propun să diminueze progresia bolii încurajând femeile să aibă un stil de viață care să le susțină recuperarea și o viață fără dureri. Și pentru că îmi doresc nespus să vă aduc în atenție toate aceste abordări interdisciplinare, am ales ca tema celei de-a doua conferințe multidisciplinare pe care le organizez împreunaă cu echipa www.botaniq.ro să fie endometrioza și dezechilibrele estrogenului.

În această ediție vom discuta despre endometrioză, adenomioză, afecțiuni pelvine inflamatorii, dezechilibre hormonale și proliferări de tesut asociate estrogenului. Vom aborda aceste subiecte atât din punct de vedere ginecologic, endocrinologic, gastroenterologic și nutrițional pentru a le oferi femeilor puterea informației și credința că există posibilitatea de a adresa holistic astfel de afecțiuni. 

Se vor discuta și aspecte legate de dieta pentru endometrioză și detox estrogen, sportul sau practicile corporale potrivite femeilor cu inflamații pelvine cronice, metode de recuperare optimă post operator (după intervenții de eliminare aderențe, chisturi endometriozice, fibrom uterin) și cauzele emoționale ale acestor afecțiuni.

Vrem să aducem lumină asupra faptului că femeile de pretutindeni au puterea de a își ține sub control simptomele și de a merge pe drum de vindecare și că această putere le le aparține în totalitate. Alături de echipa multidisciplinară de profesioniști invitați vom oferi cât mai multe resurse și instrumente de calitate pentru a face acest lucru. 

Speakerii acestui eveniment sunt doar 4 specialisti femei din discipline complementare care vor încerca să îți răspunde la toate întrebările despre boală, tratamentul cel mai bun, dieta și terapiile alternative de care te poți ajuta pentru a pași ferm pe drum de vindecare:

Dr. Oana Gălan - medic primar obstetrică-ginecologie, menbru Endo Institute Regina Maria Cluj-Napoca

  • Membru ENDOINSTITE - singurul institut acreditat de EEL (European Endometriosis League)
  • Membru afiliat EEL (European Endometriosis League), WES (World Endometriosis Sicienty), ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology)

Atestat de Studii Complementare: Tratamentul Inferilitatii de Cuplu si Reproducere Umana Asistata/ Fertilizare in vitro, Medicina Materno-Fetala, Colposcopie, Ultrasonografia Obstetricala si Ginecologica.

Dr. Romina Rădi - medic specialist endocrinologie, competență în ecografie tiroidiană

Absolventa a Universitatii de Medicină și Farmacie “Iuliu Hatieganu “ din Cluj-Napoca, a efectuat rezindențiatul în cadrul Clincii de Endocrinologie din Centrul Universitar Cluj-Napoca. Domeniile de interes: patologia tiroidiană cu efectuare puncție tiroidiană, disfuncțiile gonadice și infertilitatea, endometrioza, endocrinologie pediatrică, diagnosticarea și evaluarea tulburărilor de greutate, osteoporoza.

Dr Mădălina Gorgan - medic specialist gastroenterologie, tehnician nutriționist

Înțelegerea și folosirea beneficiilor unei alimentații sănătoase pentru prevenția și tratamentul bolilor gastroenterologice, dar mai ales pasiunea pentru nutriție sănătoasă este motivul pentru care Mădălina Gorgan a început aventura deslușirii tainelor nutriției prin cursuri intense de tehnician nutriționist, ceea ce îî completează în mod armonios specializarea în beneficiul pacienților.

Clarisa Iordache - Fondator și Președinte al Asociației Eu și Endometrioza

Jurnalist cu o experiență de peste 15 ani în PR, presa scrisă, Tv bucuresteană și Social Media, în ultimii ani a adus România pe harta mondială a endometriozei, Asociatia fiind Membru al Organizației Mondiale a Endometriozei. Clarisa Iordache este realizatoarea primului film documentar despre endometrioză din România, “Endodyssey” și a reprezentat țara noastră la Congresul European de Endometrioză din Austria, în anul 2019.

Eu am pregătit o prezentare despre stilul de viață, protocoalele de suplimente și practicile corporale benefice pentru sănătatea pântecului. 

Împreună cu medicii invitați sperăm să aducem în prim-plan informațiile de care ai nevoie pentru a lua decizii asumate și pentru a-ți recăpăta puterea interioară în fața acestor diagnostice chinuitoare. Mai mult, pentru că ne dorim ca tu să pleci înapoi acasă cu tot ce ai nevoie să știi de la specialiștii noștri, după prezentările lor vom aloca un timp consistent pentru panelul de discuții, dezbateri și Q&A. 

Ai aici toate detaliile despre eveniment: Medfusion Forum Editia II - Endometrioza și dezechilibrele estrogenice.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>