Absorbantele și tampoanele îți afectează sănătatea intimă?

Igiena menstruală este un aspect crucial al sănătății hormonale și ginecologice, și nu multe femei știu căprodusele convenționale de igienă menstruală pe care se bazează pot avea dezavantaje ascunse și potențiale pericole de sănătate. 

În acest articol îți voi explica dezavantajele utilizării produselor menstruale convenționale și vom explora motivele pentru care femeile ar trebui să ia în considerare alegerea alternativelor organice. 

Mai întâi, câteva elemente de alfabetizare corporală despre menstruație

Menstruația adevărată este sângerarea de la sfârșitul unui ciclu natural ovulator. Adică un ciclu menstrual în care a avut loc ovulație.  Orice alt tip de sângerare este fie o sângerare contraceptivă (care apare la finalul blisterului de pilule contraceptive), fie o  sângerare asociată unui ciclu anovulator, fie o sângerare inter menstruală cauzată de un dezechilibru hormonal. Când nu a existat ovulație apar, de obicei și modificări de durată, consistență și alte simptome premenstruale.

Evenimentul vedetă al ciclului menstrual este ovulația. După ovulație, în medie între 12 și 14 zile apare menstruația. Faza ciclului care fluctuează este în general faza foliculară, adică ”cât timp îi ia corpului să ovuleze”. Sunt și cazuri în care menstruația apare la mai puțin de 14 zile post ovulație, dezechilibru în care nivelul de progesteron este foarte scăzut în faza luteală numit ”deficit de fază luteală”. 

  • Poți confirma ovulația urmărind temperatura bazală a corpului.
  • Dacă nu ovulezi, dar totuși sângerezi, este un ciclu anovulator.
  • Dacă nu ai menstruație (nu sângerezi), fie nu ovulezi, fie ești însărcinată. 
  • Nu este (de obicei) posibil să ovulezi, dar apoi să nu ai menstruație, cu excepția cazului în care ai un sterilet hormonal, sau ai suferit o histerectomie parțială (cu păstrearea ovarelor). 
  • Când renunți la pilulele contracteptive, poți rămâne însărcinată fără să vezi vreodată o sângerare pentru că mai întâi vine ovulația și apoi sângerarea. De aceea trebuie să iei unele măsuri pentru a evita sarcina chiar înainte de a reveni menstruația.
  • Sângerările pe contraceptive care conțin doar hormoni progestativi sunt de obicei anovulatorii, cu excepția steriletului hormonal Mirena, caz în care, ciclurile tale ar putea fi ovulatorii, chiar dacă nu sângerezi.
  • Durata ciclului menstrual se calculează de la prima zi de menstruație. Ziua 1 de sânge roșu este ziua 1 a unui nou ciclu menstrual. E bine să știi pe de rost, sau să găsești foarte repede in notes / aplicații numarul total de zile al ciclului tău pe ultimele 4 luni.  Aceasta informați este foarte importantă pentru specialiștii care îți evaluează starea de sănătate. Pe mine personal mă irita să aud date calendaristice în loc de o secvență de tipul: 27,27,29,27, sau 29,29,33,32,33. 
  • Ciclu = ciclul menstrual lunar, totalitatea zilelor de la prima zi de sângerare pănă la ziua dinaintea urmatoarei sângerari. 
  • Durata convențională de 28 de zile este pur și simplu un estimat grosonal. Sunt efectiv 0 femei pe planeta asta care au avut pe toată durata vieții reproductive ciclul regulat la fix 28 d zile. Ce ne dorim este ciclicitate ovulatorie regulată cu variații de mai puțin de 7 zile într-un an și fără variații bruște de la un ciclu la altul. Chiar și așa, în afară de situațiile în care ești însărcinată, o fluctuație mare de ciclu de la o lună la alta poate fi rezultatul unui șoc emoțional / fizic / psihic sau schimbare de fus orar și rareori reprezintă o urgență medicală. 
  • Menstruație = perioada de sângerare de la finalul unui ciclu menstrual. 
  • Zilele de spotting premenstrual aparțin ciclului anterior. 
  • Caracteristicile unei sângerări ideale și sănătoase sunt: culoare roșu rubiniu, 3-5 zile de sângerare continua cât mai puține cheaguri și întreruperi de ritm, până în 80ml, cu mare parte din sânge eliminat in primele 2-3 zile, fără dureri notabile sau disconfort pelvin / emoțional / gastric major. 
  • Sângerările intermenstruale puternice sau menstruațiile foarte abundente care durează peste 7 zile sunt urgențe medicale și trebuie valuate de un specialist. 

PRODUS ELECTRONIC

3 practici simple pentru sănătate ginecologică

3 practici simple pentru sănătate ginecologică

Să revenim acum la produsele de igienă menstruală. 

Tot mai multe studii au descoperit că produsele ecologice sunt mai puțin susceptibile de a conține substanțe chimice nocive, reduc riscul de iritație și alergii, promovează o sănătate generală mai bună a vaginului și sunt mai prietenoase cu natura în comparație cu produsele convenționale.

Substanțele chimice dăunătoare găsite în produsele convenționale de igienă menstruală: 

1. Dioxine și dioxidul de clor

Clorul și dioxidul de clor sunt utilizate în procesul de albire a absorbantelor și tampoanelor și pot genera produse secundare dăunătoare precum dioxinele. Se știe că sunt cancerigene și pot perturba echilibrul hormonal

Pentru a arăta frumos, alb și curat, producătorii de tampoane și tampoane folosesc adesea înălbitor cu clor, care poate crea o toxină numită dioxină. În 1994, EPA a emis un            raport în care afirmă că dioxinele cauzează cancer la animale și, probabil, provoacă cancer la oameni. Ei au stabilit, de asemenea, că cei expuși la niveluri ridicate de dioxine ar putea duce la un risc crescut de deteriorare a sistemului imunitar, boli inflamatorii pelvine (BIP) și fertilitate redusă.
Un studiu a constatat chiar că 80% dintre maimuțele expuse la dioxine au dezvoltat endometrioză, o boală dureroasă în care țesutul uterin se găsește în interiorul uterului.

Deși este o cantitate mică de dioxină în fiecare absorbant sau tampon, dioxina poate intra în contact direct cu țesutul vaginal, care este acoperit de membrane mucoase hiper permeabile care duc direct la organele reproductive. De asemenea, în totalul vieții reproductive o femeie poate să folosească în jur de 11.000-12.000 de produse absorbante, ceea ce poate crea un efect negativ cumulativ.

Notă: NU există niveluri sigure de dioxină, deoarece acestes substanțe pot perturba hormonii și pot afecta funcția sistemului imunitar. 

2. Parfumuri

Multe produse conventionale contin parfumuri sintetice, care pot provoca iritatii ale pielii si reactii alergice. Dacă ai infecții urinare și vaginale recurente pe care le tratezi cu tot felul de antibiotice și antifungice, asigură-te mai întâi ca nu ai, de fapt, alergii la absorbantele / tampoanele pe car ele folosești!

3. Ftalați 

Plastifianți care se găsesc în componentele din plastic ale absorbantelor și tampoanelor. Se știe că sunt perturbatori endocrini și pot avea efecte adverse asupra sănătății reproductive. Nu e suficient să eviți plasticul în ce privește transportul și consumul de alimente (adică, sper că faci asta deja!), dar e important ca și vaginul tău (care are o mucoasă hiperpermeabilă, sa nu intre în contact cu ftalați. 

4. Fibre sintetice (raion)

Raion – asociat în mod obișnuit cu un risc crescut de sindrom de șoc toxic. Cele mai multe tampoane și absorbante convenționale sunt fabricate din raion sintetic. Aceste materiale pot provoca creșterea umidității și căldurii, creând un mediu care favorizează dezvoltarea bacteriilor și potențiale infecții intime.Sunt sigură că ai observat măcar odată simptome de disbioză  vaginală (miros neplăcut, mâncărime, usturime sau secreție modificată) după ce ai purtat mai multe ore o anumită pereche de dresuri, colanți sau pantaloni de trening din materiale sintetice. 

5. Bumbac convențional (non-organic)

Pentru culturile de bumbac se folosesc extrem de multe insecticide și pesticide și este probabil să mai rămână reziduuri pe produsul final, care este apoi introdus în partea cea mai intima a corpului.

Este important de reținut că nu toate produsele menstruale convenționale conțin aceste substanțe chimice, dar ele se găsesc în mod obișnuit în branduri comerciale de larg consum. Am observat că deși marile branduri încep timid să pună pe piață produse componente organice, multe au un ambalaj și un marketing înșelător și practică ceea ce numim #greenwashing. Dacă bumbacul din produse este de proveniență organică, nu înseamnă automat că în procesul tehnologic nu au fost folosite substanțe potențial periculoase pentru mucoase și sistemul endocrin, și nici pe departe nu vorbim despre ambalaje biodegradabile sau compostabile. 

6. PFAS sau Forever Chemicals

Anumite mărci de lenjerie de corp absorbantă, cum ar fi Knix Wear, au fost date în judecată pentru că ar putea conține substanțe chimice toxice, în ciuda faptului că se comercializează cu etichetă fără PFAS. Thinx este un alt brand care s-a confruntat cu procese colective. Substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) sunt un grup mare și complex de substanțe chimice sintetice care au fost utilizate în produsele de consum din întreaga lume. PFAS NU se descompun în mediul înconjurător sau în corpul nostru... adică se acumulează în timp. Sunt potențial legate de: cancer testicular, renal, hepatic și pancreatic, imunitate slăbită, tulburări endocrine, colesterol crescut. 

Evită să comanzi chiloți menstruali sau absorbante reutilizabile de pe situri dubioase unde produsele sunt foarte ieftine și susține prin achiziția ta brandurile mici care îți menționează pe site/etichetă sursele materialelor folosite.  

------

Poate te întrebi cum se permite companiilor să producă și să vândă produse care conțin substanțe atât de problematice. În întreaga lume, există în prezent foarte puține linii directoare de reglementare care limitează includerea disruptorilor hormonali în produsele menstruale sau îmbrăcăminte, ceea ce înseamnă că chiar și mărcile despre care s-a constatat că conțin urme mari nu încalcă din punct de vedere tehnic nicio lege.
Odată cu cercetări suplimentare și înăsprirea ulterioară a reglementărilor pentru consumatori, poate că vom vedea în curând o reducere mare a urmelor de pe piață.

Deși riscurile asociate cu aceste substanțe chimice pot varia și depind de factori individuali, optarea pentru produse organice de igienă menstruală poate ajuta la atenuarea acestor probleme de sănătate.

Alternative la produsele convenționale de igienă menstruală: 

  • Absorbante și tampoane din bumbac organic, de preferat cu ambalaje biodegradabile sau compostabile. 
  • Cupe menstruale sau discuri menstruale. Pot fi golite, spălate și refolosite timp de câțiva ani.
  • Absorbante reutilizabile. Sunt adesea realizate din bumbac organic sau din alte țesături absorbante și pot fi spălate și refolosite.
  • Chiloți menstruali. Lenjerie de corp cu straturi absorbante încorporate care poate inlocui sau completa alte produse menstruale. Sunt lavabile și reutilizabile.
  • Bureți naturali interni. Pot fi introduși în vagin pentru a absorbi lichidul menstrual. Sunt produse reutilizabile și trebuie curățate și igienizate corespunzător între utilizări.

Deși cupele menstruale au o capacitate mare si pot fi purtate perioade mai lungi fara scurgeri, consider că pentru o femeie cu dezechilibre hormonale asociate cu inflamații pelvine, sunt mai indicate opțiunile care lasă sângele să iasă la exterior.  

Este important să alegi produsul menstrual care ți se potrivește cel mai bine, ținând cont de confortul tău, de fluxul menstrual, de stilul tău de viață și de orice nevoi sau preocupări specifice pe care le poți avea. Și nu doar atât, ci să ai în casă toate tipurile de produse ca să poți alege, să le poți testa liniștită de la o menstruație la alta. În cazul produselor alternative (cupe, discuri, bureți, chiloți) este nevoie de o perioadă de ”împrietenire” pentru a găsi parteneriatul perfect pe termen lung. 

Beneficiile folosirii produselor menstruale sănătoase: 

  • Mucoasa vaginală este foarte permeabilă, ceea ce înseamnă că orice substanțe chimice care intră în contact cu această suprafață pot fi absorbite în fluxul sanguin și pot provoca efecte hormonale sau reacții alergice. Produsele fabricate din materiale naturale reduc riscul de iritație și reacții alergice și susțin sănătatea ginecologică în loc să o saboteze printr-un gest atât de banal cum este folosirea produselor de igienă de bază.

Femeile cu endometrioză, adenomioză, SOPC, fibrom uterin, polipi uterini,  rană pe col, disbioze vaginale și infecții cronice (urinare sau vaginale) sunt primele care trebuie să renunțe urgent la produsele convenționale și să folosească doar produse menstruale cât mai curate!

Mihaela Brăilscu ‧ Specialist în sănătate feminină holistică

  • Produsle biodgradabile și compostabile reduc deșeurile și impactul asupra mediului și ajută la reducerea deșeurilor de plastic și a amprentei de carbon.
  • Deși costul inițial al produselor alternative poate fi mai mare, economisești pe termen lung fiind mai sănătoasă, mai increzătoare și mai energică. Orice femeie care acordă atenție acestui aspect iși va susține corpul în moduri multiple pentru bunăstare ginecologică durabilă pe termen lung.  
  • Utilizarea produselor alternative poate ajuta femeile să devină mai conștiente de ciclul menstrual, menstruație și corpul lor. Atenția fașă d igiena menstruală Încurajează o conexiune mai profundă cu propriul corp și promovează o atitudine pozitivă față de menstruație.
  • Produsele menstruale organice sunt adesea produse folosind practici sustenabile și etice, de companii mici conduse de femei antreprenor. Acestea acordă prioritate utilizării materialelor organice și naturale, susțin comerțul echitabil și evită testarea pe animale. Alegerea opțiunilor organice se aliniază cu o abordare conștientă și responsabilă a alegerilor consumatorilor.
  • Știm ca produsele alternative nu sunt la fel de ușor disponibile în anumite regiuni și pot fi mai scumpe în comparație cu produsele convenționale. Accesibilitatea poate fi o barieră pentru unele persoane, așa că dacă ești in poziția de a nu iți face niciodată griji în privința calității produselor de igienă, donează periodic organizațiilor care susțin bunăstarea menstruală a femeilor din mediile defavorizate precum: pestop.org 
Iată mai jos câteva branduri care îmi plac, pe care le-am testat personal și pe care le recomand pentru o sănătate menstruală mai bună. 
  • absorbantele de bumbac organic Grace and Green - pe botaniq.ro aceste produse au cod de reducere mihaela10
  • aborbantele de bambus organic Grace and Green, mi se pare de o finete extraordinara. Pachetele de îngrijire lunară de pe botaniq.ro au cod de reducere mihaela5
  • chiloții menstruali Librea (brand românesc care folosește bumbac în loc de materiale sintetice) și This is Redy (au cele mai faine și sexy modele)
  • cupele mentruale Grace and Green și Lily Cup - le găsești pe botaniq.ro și poți folosi codurile mele de reducere
  • branduri curate de absorbante si tampoane: NatraCare, Organyc, Enroush (brand românesc care are, în plus, și sistem de abonament lunar). 

Respectă sângele menstrual!

Ori de câte ori poți, asigură-te că sângele tău ajunge înapoi în corpul Mamei Pământ. Acest ritual, care se mai numește Plantarea Lunii (dăruirea sângelui nostru lunar înapoi Pământului), este o importantă cheie de reconectare la energia sacră a menstruației. 

Dacă folosești cupe și produse care pot fi spălate, colectează sângele menstrual si pune-l pe pământ la flori sau in gradina la rădăcina unui copac. Este un fertilizator foarte bun. 

Daca iți este mai confortabil sa folosești absorbante si tampoane, pur si simplu îndepărtează foliile de plastic (pentru a le recicla separat) si pune bumbacul îmbibat la groapa de compost în gradină. 

Discuţie

Îmi pasă să vă răspund la întrebări și să vă împărtășesc cunoștințele mele. Lasă un comentariu sau conectează-te cu mine pe rețelele sociale, punând orice întrebare de sănătate pe care o ai putea avea și s-ar putea să o încorporez în următorul articol, doar pentru tine!


  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >