Ciclu versus menstruație și informații cheie despre ciclicitate

Foarte multe femei folosesc în mod eronat cuvântul ciclu în loc de menstruație. Se întâmplă frecvent ca în consiliere 1:1, când întreb câte zile au avut ultimele 4 cicluri lunare, să aud ”în jur de 4 zile” : ))) iar de expresia ”mi-a venit ciclul” ca fel de a spune ”mi-a venit menstruația” a auzit toată lumea! Mă întristează enorm greșeala asta, mai ales că am găsit-o recent și în traducerea extrem de proastă a unei cărți de sănătate feminină intens promovată, despre care sunt sigură că va genera multă confuzie. Este foarte importat pentru noi, femeile, să folosim cuvintele corect - vulvă, vagin, ciclu menstrual, menstruație. Trebuie să facem asta nu doar pentru a ne înțelege bine între noi, ci pentru a ne recâștiga puterea după secole de dezinformare, tabu-uri și descurajare fățișă a alfabetizării corporale, acea formă de educație care îți permite, ca femeie, să iei decizii medicale în cunoștință de cauză și să devii suverana propriei sănătăți. 

În acest articol vei găsi o serie de informații simple și clare despre ciclu menstrual, menstruație și ciclicitatea corpului feminin. Mi-ar plăcea să îl citească cât mai multe femei și fete tinere. 

Ce este CICLUL LUNAR? 

Ciclul sexual sau genital reprezintă totalitatea modificărilor fiziologice care se petrec în organismul femeii în intervalul cuprins între prima zi a unei hemoragii menstruale și prima zi a menstruației următoare. Îi spunem ciclu pentru că are o ritmicitate ciclică și lunar pentru că tot procesul se petrece pe durata aproximativă a unei luni. 

Ceea ce imprimă hipofizei, și mai apoi organelor țintă (ovare, uter) această activitate ciclică este  activitatea ritmică a creierului, prin secreția de hormon eliberator al gonadotropinelor GnRH de la nivelul hipotalamusului. 

Ciclul lunar conține mai multe cicluri, în funcție de zona de manifestare a acestei activități ritmice impuse de hipotalamus și, deși aparent se vede doar la nivelul organelor reproductive, influențează tot corpul feminin. Acestea sunt: ciclul ovarian, ciclul uterin,  ciclul cervical, vaginal și alte cicluri generale (metabolice și psihice) care apar toate la influența hormonilor. 

Ciclul ovarian 

Reprezintă modificările care apar la nivelul ovarelor în intervalul de timp de la o menstruație la alta și include: transformările care au loc la nivelul foliculilor, secreția de hormoni premergător ovulației (estrogen și testosteron), ovulația, apariția corpului galben și producția de progesteron. 

Secreția de estrogen apare sub influența FSH care stimulează o serie de foliculi primitivi să se dezvolte și să se pregătească pentru ovulație; ea este scăzută la începutul ciclului și crește progresiv până la ovulație pe măsură ce un folicul dominant se dezvoltă. 

Ovulația reprezintă ruperea peretelui folicular și eliberarea unui ovul matur pregătit pentru fecundare, în mare parte la semnalul hormonului LH care are o creștere bruscă atunci. Rămas fără ”oul” din interior, foliculul din care a ieșit ovulul se transformă într-un organ secretor temporar - corpul galben, care secretă progesteron, hormon pro-gestație menit să pregătească corpul pentru o viitoare sarcină. Durata de viață a corpului galben este de aproximativ 14 zile, dar dacă ovocitul este fecundat și se implantează în uter, acesta primește semnaul să secrete progesteron până la dezvoltarea placentei, care va prelua aceasta sarcină. 

Cu câteva zile înainte de menstruație, o dată cu regresia corpului galben (reabsorbție), curba hormonilor estrogen și a progesteron suferă o scădere bruscă ceea ce determină apariția menstruației la nivel uterin. 

Ciclul uterin (sau endometrial) 

Reprezintă modificările care apar la nivelul mucoasei uterine în cursul ciclului menstrual. 

Imediat dupa menstruație mucoasa uterină este foarte subțire (0,5mm), apoi se îngroașă treptat, ajungând la 2-3mm către ziua 14 a ciclului menstrual și 5-8mm în faza luteală. 

Pentru a înțelege mai bine menstruația trebuie să știi că mucoasa endometrială este compusă din trei straturi importante: stratul de bază (care nu se modifică) și două straturi funcționale (compact superficial și sponginos) care proliferează și sunt eliberate cu fiecare sângerare pentru ca o sarcină să aibă o rețea nouă și proaspătă de hrană pentru un ovul fecundat. Straturile superficiale își dezvoltă o rețea vasculară independentă de stratul bazal. 

Dacă în faza foliculară (proliferativă) stratul superficial proliferează accentuat, în faza luteală (secretorie) el continuă să crească mai lent dar se ingroașă și se stabilizează sub acțiunea progesteronului. De aici ne dăm seama că femeile cu spotting premenstrual au, de fapt, o mucoasă uterină ”instabilă” și o cantitate redusă de progesteron.

La nivelul colului uterin, tot sub influența hormonilor, avem ciclic o secreție de fluid cervical pe care am explicat-o pe larg în articolul de mai jos. 

PRODUS ELECTRONIC

Lichid cervical sănătos vs. secreții vaginale anormale

Lichid cervical sănătos vs. secreții vaginale anormale

Menstruația 

Este hemoragia uterină care se produce ciclic odată cu distrugerea și detașarea părților superficiale ale endometrului,  atunci când acesta nu a fost fecundat sau nu a ajuns (din cauze mecanice) în uter. Practic, acel ”culcuș” pregătit pentru nidația (implantarea) ovocitului este curățat în fiecare lună, iar asta se întâmplă lună de lună pe toata durata vieții reproductive. 

Factorul declanșator primar al menstruației este hormonal, iar secundar avem un factor vascular, adică acel strat funcțional al endometrului (care are o vascularizare independentă de cea a statului bazal) începe să sufere o serie de micro infarcte. Apare încetinirea circulației capilare și vasoconstricția vaselor capilare care se deschid și încep să elibereze sângele. 

La sfârșitul menstruației, mucoasa uterină este redusă doar la stratul bazal. 

Inițierea unui nou proces de proliferare a stratului bazal, alături de contracția muschiului uterin, asigură o stabilizare uterine și încetarea menstruației. Aceste procese sunt stimulate de sinteza de estrogen de la nivel ovarian care începe odată cu debutul unui nou ciclu menstrual. 

Menstruația este o hemoragie de obicei inodoră, de sânge roșu rubiniu, fără cheaguri semnificative, în cantitate de 20-70ml și o durată obișnuită de 4 zile (cu unele variații 2-8 zile). 

Sângele menstrual conține pigmenți biliari, iod, arsenic, estrogeni și celule stem, dar nu se coagulează pentru că nu conține trombină și fibrinogen. 

Pierderea de fier din timpul menstruației este de aproximativ 0,4 - 1mg fier/zi ceea ce determină anemie secundară ce poate fi compensată foarte ușor prin alimentație dacă aciditatea gastrică permite absorbția eficientă a fierului. 

PRODUS ELECTRONIC

Absorbantele și tampoanele îți afectează sănătatea intimă?

Absorbantele și tampoanele îți afectează sănătatea intimă?

Câteva informații cheie de cultură generală 

  • Evenimentul vedetă al ciclului menstrual este ovulația.
  • După ovulație, în medie între 12 și 14 zile apare menstruația.
  • Faza ciclului care fluctuează este în general faza foliculară, adică ”cât timp îi ia corpului să ovuleze”. Sunt și cazuri în care menstruația apare la mai puțin de 14 zile post ovulație, dezechilibru în care nivelul de progesteron este foarte scăzut în faza luteală numit ”deficit de fază luteală”. 
  • Poți să ai ciclu anovulator, adică ai menstruație dar nu ai ovulat în luna respectivă, iar asta se simte în corp în special din cauza lipsei progesteronului care este produs doar dacă ai ovulat.
  • Poți confirma ovulația urmărind temperatura bazală a corpului. Femeile cu SOPC pot avea rezultate fals pozitive la benzile de LH pentru că au, în general, o hipersecreție de LH. 
  • Dacă nu ai menstruație (nu sângerezi), fie nu ovulezi, fie ești însărcinată. 
  • Nu este (de obicei) posibil să ovulezi, dar apoi să nu ai menstruație, cu excepția cazului în care ai un sterilet hormonal, sau ai suferit o histerectomie parțială (cu păstrearea ovarelor). 
  • Sângerarea ”pe pilule” nu este menstruație adevărată ci o eliberare de endometru generată de scăderea nivelului de hormoni din pilule. În funcție de doza de hormoni, unele contraceptive pot determina o subțiere excesiva a stratului de bază al endometrului. 
  • Când oprești pilulele contracteptive, poți rămâne însărcinată fără să vezi vreodată o sângerare pentru că mai întâi vine ovulația și apoi sângerarea. De aceea trebuie să iei unele măsuri pentru a evita sarcina chiar înainte de a reveni menstruația.
  • Sângerările pe contraceptive care conțin doar hormoni progestativi sunt de obicei anovulatorii, cu excepția steriletului hormonal Mirena, caz în care, ciclurile tale ar putea fi ovulatorii, chiar dacă nu sângerezi.
  • Durata ciclului menstrual se calculează de la prima zi de menstruație. Ziua 1 de sânge roșu este ziua 1 a unui nou ciclu menstrual. E bine să știi pe de rost, sau să găsești foarte repede in notes / aplicații numarul total de zile al ciclului tău pe ultimele luni.  Aceasta informați este foarte importantă pentru specialiștii care îți evaluează starea de sănătate. Pe mine personal mă irita să aud date calendaristice în loc de o secvență de tipul: 27,27,29,27, sau 29,29,33,32,33. 
  • Aplicațiile care îți permit să vezi dintr-o privire durata ciclurilor pe perioade mari de timp îți permit să observi ritmul corpului tău și dacă, de exemplu, ai sezoane cu fluctuații sau sezoane stabile. 
  • Zilele de spotting premenstrual sunt parte a ciclului anterior și reprezintă un simptome de oboseală, exces de cortizol și nivel scăzut de progesteron. 
  • Ciclu = ciclul menstrual lunar, totalitatea zilelor de la prima zi de sângerare pănă la ziua dinaintea urmatoarei sângerari. 
  • Durata convențională de 28 de zile este pur și simplu un estimat. Sunt efectiv 0 femei pe planeta asta care au avut pe toată durata vieții reproductive ciclul regulat la fix 28 d zile. Ce ne dorim este ciclicitate ovulatorie regulată cu variații de mai puțin de 7 zile într-un an și fără variații bruște de la un ciclu la altul. Chiar și așa, în afară de situațiile în care ești însărcinată, o fluctuație mare de ciclu de la o lună la alta poate fi rezultatul unui șoc emoțional / fizic / psihic sau schimbare de fus orar și rareori reprezintă o urgență medicală. 
  • Menstruație = perioada de sângerare de la finalul unui ciclu menstrual. Te rog nu îi mai spune ciclu. 
  • Zilele de spotting premenstrual aparțin ciclului anterior. 
  • Caracteristicile unei sângerări ideale și sănătoase sunt: culoare roșu rubiniu, 3-5 zile de sângerare continua cât mai puține cheaguri și întreruperi de ritm, cantitate între 20-70ml, cu mare parte din sânge eliminat in primele 2-3 zile, fără dureri notabile sau disconfort pelvin / emoțional / gastric major. 
  • Sângerările intermenstruale puternice sau menstruațiile foarte abundente care durează peste 7 zile cu hemoragie peste 80ml sunt stări PATOLGOGIE care necesită control medical.
  • Sindromul premenstrual nu este normal și reprezintă doar un set de semne și simptome NORMALIZATE fie ale unui dezechilibru hormonal, fie ale oboselii sau ale unor carențe nutriționale și ale unei alimentații ce calitate proastă cu efect inflamator.  Poate fi redus până la eliminare prin modificări de stil de viață, nutriție mai bună și câteva suplimente de calitate

PRODUS ELECTRONIC

Remedii naturale pentru reducerea crampelor menstruale

Remedii naturale pentru reducerea crampelor menstruale

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>