Ce trebuie să știi despre colagen

Colagenul este un nutrient minunat pentru optimizarea sănătății, susținerea echilibrului hormonal și a sănătății ginecologice, dincolo de beneficiile cunoscute pentru frumusețe și longevitate.  

Produsele cu colagen vin sub multe forme: pulberi, băuturi, tablete, lichide, shot-uri, gume și chiar creme de cafea, toate formulate cu promisiunea de a ajuta la restabilirea nivelurilor naturale prin creșterea producției de colagen. Cu cât apar multe variante pe piață, cu atât este mai ușor să fii copleșită și confuză cu ce colagen să alegi. 

Cu toate acestea, un lucru este sigur: nu tot colagenul este creat la fel.  Și am să explic de ce.

Vorbim de două aspecte importante: 

1. Există mai multe tipuri de colagen, iar corpul uman are nevoie de diferite tipuri de colagen pentru diferite funcții și diferite tipuri de țesuturi.
2. Este un supliment ce provine de la animale și ca orice folosim din natură, contează enorm sănătatea animalelor, calitatea și modul în care este produs suplimentul pe care îl alegi.  

Ce trebuie să știi despre colagen 

  • Proteina de colagen reprezintă aproape 1/3 din toate proteinele la mamifere, inclusiv la oameni. Este în aproape fiecare parte a corpului nostru și are compuși speciali care nu se găsesc nicăieri în lumea comestibilă. 
  • Colagenul conține 19 aminoacizi și este extrem de important pentru aproape orice în corpul uman. Atât de critic este încât unii medici îl consideră o grupă alimentară aparte (da, puteți mânca colagen), iar alții sugerează că este un al patrulea macronutrient. Eu sunt de acord cu ambele teorii.
  • Colagenul este produs în mod natural de organism prin intermediul celulelor fibroblaste. Producția încetinește începând cu vârsta de 25-30 de ani la om.
  • Colagenul este o moleculă MARE. Este compus din 3 lanțuri, înfășurate împreună într-un triplu helix strâns.
  • Poți mânca proteine de colagen! Există doar două moduri de a-ți crește colagenul. Vezi mai jos. 
  • Colagenul, indiferent dacă provine din alimente (de exemplu, zeamă de oase) sau dintr-un supliment (de exemplu pudră de colagen), trece prin hidroliză enzimatică la nivel intestinal. Ambele forme sunt biodisponibile și gata pentru absorbție. 
  • Peptidele de colagen, larg populare în suplimente, sunt pur și simplu colagenul descompus prin hidroliză în procesul de fabricare a suplimentelor, astfel încât proteina de colagen se poate dizolva cu ușurință în apă prin pulberi, pastile și lichide.
  • Proteina de colagen, fie prin suplimente hidrolizate, fie prin alimente nehidrolizate (de exemplu, zeamă de oase), este digerabilă, absorbită cu ușurință și biodisponibilă - diferențele sunt marginale și probabil că nu fac o diferență semnificativă.
  • Peptidele de colagen, colagenul hidrolizat și hidrolizatul de colagen sunt denumiri interschimbabile pentru acelasi lucru. 
  • Poți mulțumi hidrolizei pentru capacitatea de a amesteca peptidele de colagen în cafea sau de a adăuga colagen în smoothies. Dacă nu poți tolera gustul alimentelor care conțin colagen sau urmezi o dieta vegetariană, peptidele sunt o modalitate versatilă și minunată de a obține proteine de colagen în dietă. 
  • Deoarece peptidele sunt deja hidrolizate, se poate să fie digerate puțin mai repede decât proteina obișnuită de colagen din alimente.
Cum îți crești colagenul? Îl mănânci. Ai două opțiuni: 
  1. Alimente bogate în colagen (de la animale). Există doar câteva surse alimentare de colagen: zeamă de oase, anumite organe, carnea de pe oase, cartilagii, piele, oase, material articular și ouă (mai precis, membrana coajei de ou).
  2. Suplimente de colagen (provenite de la animale). Da, colagenul este făcut din animale: pește, vită, pui în principal. Studiile au analizat orice, de la pielea de oaie, porc, pui, rață și iepure, însă cele mai eficiente surse de utilizat ca aliment funcțional sau suplimente sunt bovine (vacă) sau marine (pește). Colagenul este de obicei extras din oase, pielea sau solzii animalului.

Nu există colagen vegan ci doar suplimente cu precursori ce susțin sau stimulează producția interna de colagen, pornind de la premisa că ești bine hrănită iar corpul are toate resursele necesare pentru această treabă complexă. Nu există dovezi care să arate că consumul de fructe și legume stimulează fibroblastele să creeze mai mult colagen în corpul nostru. Colagenul este alcătuit dintr-o combinație specifică de aminoacizi, cum ar fi glicina, prolina și hidroxiprolina. Consumul de aminoacizi specifici colagenului poate furniza organismului aminoacizii necesari pentru sinteza colagenului propriu. Acest lucru poate susține producția internă de colagen în piele și poate contribui la menținerea sănătății și aspectului acesteia.

Tipuri de suplimente cu colagen

Sunt 5 tipuri de colagen binecunoscute care se regăsesc pe piață în majoritatea suplimentelor:  I, II, III, V și X. Dar, există mai multe tipuri în corpurile noastre, până la 28 posibil (există multă dezbatere și cercetări diferite). Corpul uman are nevoie de diferite tipuri de colagen pentru diferite funcții în diferite părți. Unele tipuri de colagen, cum ar fi Tipul I, sunt excelente pentru rezistența țesutului conjunctiv. Altele, precum Tipul II, pentru flexibilitate și sănătatea ligamentelor, altele pentru piele și sănătatea organelor. Când vine vorba de suplimente de colagen, majoritatea vor proveni doar din carne de vită și conțin Tip I și III. 

Colagenul de tip I este câștigător

Este cel mai abundent din corpul nostru, se găsește peste tot și reprezintă 90% din păr, piele, unghii, organe, oase, tendoane, ligamente, vase de sânge, ochi.  Colagenul de tip I este atât de popular încât avem o întreagă industrie dedicată acestuia, mai mult sau mai puțin. Încă nu am văzut un supliment de colagen care nu are tipul 1, deoarece este ușor de găsit. 

Cele mai bune surse: vită, zeamă de oase, ouă. 

Colagenul de tip II

Colagenul de tip 2  se găsește în principal în articulații, ajută la susținerea sănătății digestive și promovează funcția imunitară. Este excelent pentru a menține integritatea mucoasei digestive, în special pentru femeile cu tiroidită autoimună Hashimoto, endometrioză sau colon iritabil nu cred ca mai e nevoie sa menționez! 

Se găsește în articulații, cartilaje (hello picioare de pui ronțaite după ce fierbi bine o găină!), mucoasa intestinală, iar cele mai bune surse sunt organele si cartilagiile de pui și zeama de oase. 

Colagenul de tip III

Colagenul de tip 3 se găsește în multe organe (mai ales în intestinele noastre), în vasele de sânge și ajută la structura mușchilor. Pricipalele surse sunt: vită, zeama de oase, pește. De reținut că acest tip de colagen se regăsește în special în vasele de sânge și se presupune că multe dintre decesele legate de sănătatea slabă a arterelor au de-a face cu deficiențe genetice și/sau alimentare de colagen.

Colagenul de tip IV

Colagenul de tip 5 se găsește în placentă și în ochi ( în special cornee). Din perspectiva dezvoltării neonatale, colagenul de tip V este extrem de important. În general colagenul este sigur de luat în timpul sarcinii.
Cele mai bune surse de colagen de tip 5 sunt ouăle (de țară de la găini sănătoase care sunt în mod normal puțin carnivore și consumă viermi și insecte), suplimentele de colagen. 

Principalele surse

Colagenul din sursă MARINĂ este obținut din peste mic , alb, pescuit din apele Atlanticului de Nord. Este extras din pielea acestora. MULTE suplimente cu colagen de pește nu menționează sursa: important e să fie de captură, nu de acvacultură.

Colagenul din surse BOVINE e bine să provină de la animale sănătoase pășunate, nu hrănite cu furaje. Se extrage din piele, nu din os sau maduva, pentru că pielea este organul unde se face cel mai rapid colagenul .

Dacă studiezi suficient piața de colagen, vei observa o varietate de surse, dar în special colagen bovin și colagen marin. Colagenul din pește are dovezi puternice pentru susținerea directă a pielii/părului/unghiilor, iar colagenul provenit de la pui are dovezi puternice pentru susținerea articulațiilor sănătoase. 

Colagenul bovin este o alegere bună pentru a susține sănătatea intestinală, deoarece ambele tipuri I și III se găsesc în mucoasa intestinală și astfel pot fi benefice în întreținere și repararea mucoasei, în special la pacienții cu IBS, boala Crohn și femeile cu endometrioză. De asemenea, colagenul bovin nu conține primii 14 alergeni majori, ceea ce îl face un produs preferat pentru cei cu alergii la crustacee sau la pește. 

Ce doză de colagen să consumi? 

Colagenul, în orice cantitate, este minunat ca supliment alimentar. Completarea dietei cu doar unul sau două tipuri de colagen, cum ar fi colagenul de vită hrănit cu iarbă, care oferă de obicei tip 1 și tip III, va oferi beneficii extraordinare. Pe lângă asta, să nu uitam că colagenul este pur și simplu un complex de aminoacizi, deci poate fi folosit ca un supliment proteic pentru a atinge necesarul zilnic de proteine. 

Pentru efecte beneficie doza optima este de 5-10 gr/ zi. Pentru că nu are nevoie de adaosuri și excipienți, la colagen situația este sub formă de ”cât vezi atâta primești”, ceea ce înseamnă că sub formă de capsule îți va fi greu să ajungi la 10g pe zi. În general suplimentele cu capsule de colagen NU conțin suficient colagen, dar au agenți antiaglomerare și alte îngrediente de care pur și simplu nu ai nevoie. 

Despre suplimentele de colagen în formă lichidă pot spune doar că e foarte greu să obții o băutură din piele și oase care să aibă gust plăcut și să nu se strice foarte repede fără să folosești o groază de aditivi și arome artificiale. Este oare chiar atât de greu să ne facem o limonadă cu fructe de pădure în care să punem o cupă de colagen? 

Preferatele mele 

În articolul Surse de proteine și colagen pentru echilibru hormonal spuneam că e important doar ca un colagen să fie o sub formă de pudră și să nu aibă arome sau îndulcitori, dar  nu am pus mare accent pe brand. Adevărul este că atunci când te informezi despre sursele ingredientelor și testezi mai multe începi să îți dai seama că dezavantajele produselor ieftine sunt un gust pregnant de oase sau piele pârlită și ambalaje de o calitate indoielnică, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca multe produse nu menționeaza sursa sau tipul de colagen pe care îl conțin. Brandul Ancient and Brave m-a cucerit efectiv prin frumusețe, dar și prin faptul că produsele lor conțin printre cele mai neutre și tolerabile colagenuri pe care le-am gustat până acum. 

Un colagen pe care îl recomand frecvent este colagenul de la Ancient + Brave care conține peptide de colagen hidrolizat bovin de cea mai înaltă calitate. Conține 100% peptide de colagen hidrolizat tip 1, din sursă bovină (bovine hrănite cu iarbă) și  este fără gust sau miros ceea ce îl face ușor de adăugat în băuturile calde sau reci, în smoothie-uri și în diferite preparate precum clătite sau brioșe pentru a le crește valoarea proteică. 


Aceeași formulă de colagen bovin de la Ancient + Brave se găsește și în varianta super convenabilă porționată pentru dozare ușoară în cafelele din vacanță. Eu îmi iau mereu la micul dejun de la hotel și încropesc o ceașcă de lapte vegetal cu fulgi de ovăz, semințe de chia și câteva fructe, care datorită colagenului bogat în proteine face ca masa să fie hrănitoare, în loc de un mic desert.

Wild Collagen Marin ofer 5000 mg de peptide de colagen hidrolizate de tip I per porție, ușor digerabile, cu o biodisponibilitate ridicată. Este obținut din sursă sustenabilă din pește alb liber din apele înghețate ale Atlanticului de Nord. Mie îmi pare că acesta este chiar cel mai neutru colagen din câte am gustat, pentru că în capul meu cel puțin colagenul din surse marine sună a ceva mai delicat și mai fin. Don't ask : ) 

Îmi place atenția la detalii și frumusețea ambalajelor pe care le văd la acest brand. Pachetul Ritual Ghift Bundle mi se pare cadoul perfect pentru o prietenă foodie sau pentru iubitul tău. Conține:  1 x cutie Cacao + Colagen – un amestec de ciocolată cu cacao peruviană, peptide de colagen hidrolizate și plante adaptogene. 1 x borcan Ritual Jar (1L) – este realizat din sticlă cu proprietăți unice de a proteja produsele naturale de efectele nocive și degradante ale razelor solare. 1 x linguriță Ritual Golden Scoop. Pachetul sosește în hârtie compostabilă frumoasă, ceea ce face ca totul sa aibă un mare wow factor la deschidere. 

Opțiuni vegane

Formula Inspired Collagyn for Brain este inspirată de știința Ayurveda și conține un amestec unic de curcuma, ghimbir, scorțișoară, cardamom, piper negru și Ashwagandha adaptogenă. Este practic o combinație de aminoacizi specifici pentru colagen, proteine vegetale, extracte botanice și vitamina C tamponată pentru a sprijini formarea și reînnoirea normală a colagenului. 

Formula Naked Collagen for Body Vegan este un amestec de aminoacizi specifici pentru colagen, proteine vegetale, extracte botanice și vitamina C tamponată pentru a sprijini formarea și reînnoirea normală a colagenului. Conține nutrienți vegani esențiali, inclusiv colină, iod și vitamina D pentru o stare de bine.

Produsele Ancient and Brave au pe www.botaniq.ro cod de reducere MIHAELA10 (doar produsele invividuale), iar cu codul MIHAELA5 poti cumpăra toate celelalte produse de pe site și pachetele promoționale Ancient and Brave. 


  • Buna Mihaela!
    Mereu ne dai cele mai utile si complete informații. Asteptam de mult un articol despre colagen. Iti mulțumesc tare,tare mult!

  • Bună ziua!
    Am citit cu atenție art. d-voastră, puteți să-mi indicați tipul de colagen pentru articulații?
    Vă mulțumesc din suflet!

    • Pentru probleme cu articulatiile ar fi buna o cura de 3 luni cu Artro Help Forte pe langa o alimentatie echilibrata, bogata in surse de colagen (zeama de oase, rasol de vita).

  • Bună,
    Ce tip de colagen este potrivit atât pentru starea de bine (oboseală de mămică), mă interesează și efecte asupra tenului, părului și unghiilor?
    Mulțumesc

    • Teodora, colagenul ar trebui sa fie doar colagen : ) E o substanta pura, de preferat inodora si incolora care rezista bine la depozitare si la gatire. Ce vad pe eticheta lor nu ma incanta, adica de ce as manca eritriol si arome daca eu vreau doar colagen? E doar o alta formula comerciala pentru oamenii pretentiosi la gust, dar care nu inteleg pe deplin rolul ingredientelor.

      Ingrediente: apă; colagen hidrolizat din pește; îndulcitori: eritritol, glicozide steviolice; acidifiant: acic citric; suc concentrat de mere (Malus sp.); arome naturale de: portocale (etanol), lămâi (propilenglicol), mere (propilenglicol); vitamina C/acid ascorbic; agent de îngroșare: pectină; suc concentrat de afine (Vaccinium myrtillus); vitamina B6/clorhidrat de piridoxina; pulbere din frunze de spanac (Spinacea oleracea); vitamina B8/biotină;

    • Cea mai buna forma de colagen este cel pur, hidrolizat, sub forma de pudra, care poate fi integrat in mancarurile preferate pentru dieta endo. Capsulele sunt doar varianta comoda pentru calatorii.

  • Am interdicție la carnea roșie colagenul de vita ma afectează?Ce îmi recomandați pt dureri mari de oase și dereglare hormonala la menopauză?

    • Maria, cine anume ti-a plasat ”interdictie” la carnea rosie, un cuvant atat de dramatic : ) Si pentru ce anume? La menopauza avem dereglari hormonale by default, tocmai asta presupune tranzitia de la perioada reproductiva la o viata fara ciclu menstrual. Ce poate provoca dureri articulare si dureri de oase este o demineralizare rapida care are loc la varsta asta (in lipsa unei diete bogate in minerale, vitamina D3 si colagen), inflamatia cronica si lipsa sportului. Consuma alimente precum polen crud, ficat de vita si de pasare, rasol de gaina / curcan / vita, nuci si seminte de toate felurile, radacinoase (crude si gatite), verdeturi si frunzoase, oua de tara, sardine si alti pesti mici cu tot cu oase (la conserva) si sa iei suplimente cu vitamina D3, colagen si magneziu sub indrumarea unui dietetician.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >