5 sfaturi ca să rămâi sănătoasă la cap de sărbători

Ne apropiem cu pași repezi de perioada sărbătorilor de iarnă în care prea frecvent ne depășim limitele pentru a-i mulțumi pe cei dragi sau pentru a duce mai departe niște obiceiuri care nu neapărat ne mai reprezintă. 

Obligațiile de a te vedea cu anumiți membri ai familiei cu care poate că nu simți nevoia să-ți petreci Crăciunul, discuțiile și comentariile care-ți pot readuce în atenție evenimente traumatice din trecut și ideea că ”trebuie” să faci anumite lucruri în această perioadă sunt doar câteva dintre exemplele care îți pot provoca sănătatea mintală și emoțională. 

Mai mult decât atât, perioada sărbătorilor este o perioadă a exceselor: de hrană, de ore petrecute în situații sociale, de lipsă de somn și așa mai departe. Toate acestea, departe de a ne relaxa sau de a ne aduce mai aproape de noi înșine, reprezintă factori de stres atât pentru lumea noastră emoțională, cât și pentru corpul nostru fizic.

M-am gândit, așadar că acesta e un moment ideal să ne oprim puțin înainte de a îmbrățișa fără rețineri fel de fel de angajamente și să vedem împreună cum putem să ne păstrăm sănătatea fizică, mintală și emoțională pentru această perioadă solicitantă.

Am pregătit aici o listă de 5 sfaturi care să te ajute să rămâi acorat(ă) în sănătate, chiar și atunci când mediul exterior te supune la fel de fel de provocări:


1. Dă-ți voie să spui „NU”

Este drept, nu suntem educați emoțional să ne simțim confortabili să refuzăm, nici să ne ascultăm corpurile și să pășim și în afara angajamentelor obositoare, dar asta nu înseamnă că nu ne putem educa singuri ca să începem să o facem. 

Cum vrei cu adevărat să-ți petreci aceste sărbători? Ce fel de oameni vrei să strângi în jurul tău și cum o poți face păstrându-ți limitele personale? Ce poți face atunci când nu ai cum să scapi de angajamente care te consumă prea tare? 

Învață să spui nu, cu demnitate, curaj și asumare. Nu este vorba despre a te certa sau despre a-i refuza cu furie pe acei membrii ai familei cu care nu vrei să interacționezi. Este mai curând vorba despre a învăța să-ți comunici limitele asertiv, dându-ți voie să îți vorbești adevărurile și să îți aperi ființa. 

Nu te suprasolicita financiar pentru a-i mulțumi pe ceilalți sau pentru a face lucrurile „cum trebuie”. Dă-ți voie să faci exact atâtea eforturi (financiare, fizice, emoționale sau mintale) câte poți în momentul prezent, fără să te gândești prea mult la „ce o să creadă lumea” sau ”dacă or să zică că-s nesimțită”. Lasă de-o parte componentele sindromului de ”fată bună” și străduiește-te pe cât poți tu de mult să fii prietena ta cea mai bună!


2. Fii blândă cu tine însăți dacă ajungi să te triggeruiești 

Da, perioada asta este oricum o perioadă încărcată emoțional pentru toată lumea. 

Chiar dacă în prezent viața nu-ți aduce la fileu provocări majore, este foarte posibil să nu te simți pe cotele maxime ale fericirii și asta e ok! Purtăm în corpurile noastre amprentele tuturor celorlalte perioade de sărbători și uneori, trecutul redevine prezent din cauza unui miros, a unor culori sau pur și simplu pentru că e „acea perioadă a anului” în care de obicei nu te-ai simțit foarte confortabil. 

Triggerii din această perioadă sunt foarte mulți și pot fi întâlniți pretutindeni, așa că nu te speria și mai ales nu te condamna dacă Crăciunul tău nu arată ca un vis din filmele romantice. Nu-i nimic în neregulă cu tine și meriți să-ți acorzi extra bunătate și blândețe pentru că trăiești conștientă și prezentă. 

Acordă-ți libertatea de a trăi orice iese la suprafață în această perioadă, fără să te judeci sau să te critici.


3. Ascultă-ți corpul

Venind în prelungirea sfatului de la puntul 1 și fiind, de fapt, un sfat de urmat în orice perioadă a anului, insist cu acest punct, tocmai pentru că este o perioadă în care tindem să ingorăm oboseala și alte semnale vitale ale corpului. 

Știm cu toții că în această perioadă obiceiurile alimentare nu prea pot fi respectate, mâncăm haotic, la ore ciudate din zi și din noapte și în cantități pe care altfel nu le-am consuma nici forțate! Este important ca în această perioadă să nu te lași dusă de valul tradițiilor și al rudelor care te presează să mai guști încă o porție… și să-ți asculți limitele și să refuzi cu iubire orice le depășește. 

De asemenea, știm deja că în această perioadă ajungem să neglijăm ritualurile de somn și relaxare, spunând că sunt „sărbătorile” și că dormind mai puțin, ne simțim mai bine, dar te rog să evaluezi cu calm și „la rece” orele petrecute departe de ritualurile tale de zi cu zi și persoanele cu care alegi să le petreci. 

Da, uneori o noapte petrecută în companie plăcută, alături de acei prieteni care îți încarcă bateriile nu este o pierdere de timp, pe când o noapte pierdută fără bucurie în prezența unor persoane care te drenează se recuperează greu. Ascultă-ți corpul și alege înțelept momentele…și persoanele cu care să faci excese!


4. Oferă-ți mici cadouri pentru relaxare și reîncărcarea bateriilor

Să spunem că n-ai avut cum să scapi de mesele festive cu rudele cu care nu aveai timp și chef să te vezi și simți deja că vrei să treacă mai repede sezonul reuniunilor ca să revii la normal. 

Oprește-te puțin după aceste evenimente și stai cu tine. Respiră. Ia-ți câteva zeci de minute în care să fii singură și să poți face ce știi tu că te reîncarcă - meditație, yoga, practici de relaxare. Chiar dacă nu vei recupera în felul acesta toate resursele pe care simți că le-ai risipit în conexte de care n-ai putut să te ferești, te vei readuce în centrul ființei tale, în prezent. 

Nu trebuie să fie gesturi mari, cheltuitoare de bani sau de alte resurse fenomenale, ci pot fi gesturi simple și pline de iubire, gesturi care să te ajute să-ți readuci aminte că tu ești persoana cea mai importantă din viața ta.


5. Evită să „faci bilanțul” și să te compari

O altă sursă inevitabilă de stres psiho-emoțional este obiceiul nesănătos de a număra, la sfârșitul anului, reușitele și eșecurile dintr-o perspectivă autocritică dură, în care ajungem mai degrabă să ne punem cenușă în cap pentru tot ce nu am reușit să facem. Ne uităm în jur și ne comparăm sau ne punem sub lupă nemulțumirile strânse în jurul ideii că „nu suntem acolo unde am fi vrut să fim la vârsta noastră”. 

Nimic mai nesănătos! 

Nu spune nimeni că ar trebui să trăim într-o autosatisfacție falsă, însă în locul acestui obicei este bine să ne uităm mai curând la toate acele lucruri pe care am reușit să le facem cu brio! Sigur, poate că nu am reușit să menținem un program intens de sport zilnic și poate că din când în când am mai consumat ceva „nesănătos”, dar ar fi mai sănătos să ne concentrăm asupra tuturor acelor lucruri pe care le-am făcut bine. 

În loc să faci o listă rigidă și nerealistă de țeluri pentru anul viitor, mai bine petrece puțin timp mulțumindu-ți pentru tot ce ai făcut și creând o listă a recunoștinței cu tot ce ai reușit să realizezi în cursul acestui an! Da, realizările mici se pun! 

Cu toate că sigur există multe alte sfaturi care te pot ajuta să treci mai ușor prin această perioadă solicitantă din toate punctele de vedere, sunt sigură că pașii mici pe care i-am pus în această listă te pot ajuta să faci față cu brio provocărilor pe care le poți întâmpina. 

Tu cum alegi să închei acest an? 

Spune-mi mai jos în comentarii ce ai adăuga în această listă!


  • Anul asta pentru mine a fost intens.Mutari , schimbari de cultura si tara iar lucrul care m-a ajutat a fost arta. Nu sunt un profesionist in pictura sau desen dar asta nu conteaza pentru mine, eu sunt multumita ca am skill-ul asta.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >