Sos de paste – conserve de iarnă

Orice mămică știe că spaghetele cu sos de roșii sunt cea mai rapida și sigur-că-vă-fi-mâncată chestie pe care o poți prepara la cină! Să ridice mâna sus cine nu a salvat nenumărate mese rapide de seară cu o simpla porție de paste și sos.

Rețetă noastră de casă este un sos gros, dulce și parfumat, făcut la ceaun cu legume din grădina tatălui meu. Sosurile din comerț conțin întotdeauna ZAHĂR (pentru că aciditatea roșiilor are obligatoriu nevoie îndulcitor) și ceva substanțe de îngroșare (de obicei gluten). Am înlocuit cu brio elementele astea cu legume pentru o rețetă de sos dulceag, aromat, cu parfum de busuioc și textură densă, cremoasă. Noi pregătim cam un ceaun de 30 l din care ies aproximativ 50 de sticluțe de 300ml de sos, gata oricând să fie turnat peste o porție de paste fierbinți. Se păstrează bine la beci/debara.

Oricât ar fi de solicitant fizic, pregătirea conservelor pentru iarna în curte, cu legume din gradină, cu miros de foc de lemne și munca în aer liber este pentru mie ca un ritual! Simt că activitatea asta mă așază blând pe cursul natural al vieții, în ritmul anotimpurilor și îmi dă încrederea că totul vă fi bine (din moment ce avem debaraua plină și suntem pregătiți de iarnă)

Vă dați seama că în toată schema asta tata a fost cel care m-a ajutat cu pregătirea și menținerea focului 

Rețetă - Sos de paste

Ingrediente

  • aprox. două galeți de tomate de diverse soiuri, tăiate sferturi
  • 2 kg de morcov
  • 2 dovleci zucchini mari, curățați de semințe (pot fi înlocuiți cu 1-2kg cuburi de dovleac plăcintar)
  • 6 caței mari de usturoi (de tara sau bio)
  • 6 – 10 cepe
  • 1 l ulei de măsline extravirgin
  • un buchet mare de busuioc (adică aprox. un bol plin de frunze)
  • un pumn de sare
  • opțional alte ierburi uscate – oregano, rozmarin, cimbru, salvie

Ustensile

  • ceaun fontă 30 l
  • sită mare de inox
  • blender vertical (minim 800w) cu braț de inox fără componente din plastic 
  • sau un blender cu cană de sticlă/inox (cum e Thermomix). Va trebui să pasați un preparat fierbinte.
  • opțional – încă o oală mare (20-25 l) în care veți strecura sosul
  • sticle de sticlă pentru sos (ideal intre 0,33 și 0,75)

Mod de preparare

Pregătiți mai întâi toate ingredientele, spălați roșiile în mai multe ape, apoi tăiați-le cuburi mari.

Opțional le puteți stoarce de excesul de apă și puteți scoate miezul cu semințe, dar din moment ce va fi pasat și strecurat prin sită, nu e necesar.

Ceapa, usturoiul morcovul și ierburile uscate se sotează în ulei până se înmoaie, se adaugă apoi dovleacul/dovleceii și se amestecă cu grija.

Ideal e să mențineți focul mediu pe toată durata și să amestecați continuu pentru că se poate lipi de fundul ceaunului.

Adăugați și roșiile (în tranșe pentru a nu scădea brusc temperatura preparatului), amestecați bine cu o lingura mare de lemn, adăugați sare și lăsați să fiarbă molcom.

După ce se înmoaie roșiile adăugați și frunzele de busuioc, mai fierbeți 30min după care pasați și strecurați sosul.

Aici e partea cea mai tricky care cere cunoștințe în bucătărie pentru că presupune manipularea unui preparat fierbinte în cantitate mare.

De obicei eu procedez astfel: trag ceaunul de pe foc și după ce se răcorește puțin pasez totul direct în ceaun cu un blender vertical puternic (minim 800w) care este integral din inox (obligatoriu).

Apoi cu o crăticioară cu coada (sau un ibric cu coada lunga) iau sos și îl strecor prin sită într-un alt vas cam la fel de mare, după care mut totul înapoi în ceaun și mai fierb – fie câteva clocote cât să fie suficient de fierbinte pentru a fi turnat în sticle, fie până scade și capătă o consistență mai groasă.

Varianta mai simplă, fără strecurat prin sită, ar fi să curățați roșiile de pieliță și semințe înainte de a le adaugă în ceaun, iar la final doar să pasați totul foarte bine.

În același timp am pregătit și ardei copți la borcan cu ulei de măsline și ierburi aromatice. Este ingredientul meu PREFERAT de adăugat iarna în salată de fasole roșie cu pătrunjel, ceapă, paste scurte fără gluten, măsline și murături!
 
Am copt ardei kapia mari, i-am curățat (după ce au stat în oala de inox cu capac) i-am rupt fășii după care i-am amestecat cu ulei de măsline, sare și plante uscate aromatice. I-am pus la borcane de 400g pe care le-am așezat în tava cuptorului fără capac. Când uleiul din borcan a început să bolborosească am scos pe rand cate un borcan (cu atenție și cu mănușa de protecție), i-am pus capac rapid și le-am așezat pe toate cu fundul în sus într-o lădiță învelită în paturi groase. A doua zi am verificat borcanele la care s-a tras capacul. Pe cele la care nu s-a tras capacul le păstrez în frigider și le consum în termen de 1-2 luni maxim. 

Sa avem o toamnă roditoare și o iarnă lină cu toții!


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>