Rețetă de varză cu năut și chimion

VARZĂ. CRUCIFERE. NĂUT. DIETA ENDOMETRIOZĂ. DIETA FIBROM. EXCES ESTROGEN. REȚETE VEGANE

Am avut marea surpriză să descopăr, abia la maturitate, că varza gătită poate arăta și altfel decât niște zdrențe neidentificabile care înoată în ulei, eventual lângă un ciolan mândru cât un cap de bebeluș. Și asta doar datorită rețetelor asiatice, unde varza este de obicei adăugată în stir-fry alături de alte legume, este gătita scurt la foc iute și se înmoaie doar puțin. Rămâne dulce, crocantă și plăcuta la gust, mai ales în combinație cu sos de soia, ceapă și ardei gras.

Recomant rețeta în dieta pentru fertilitate, pentru endometrioză și fibrom, hiperplazie endometrială și în orice manifestare a excesului de estrogen.  Este o excelentă rețetă pentru perioadele de post, sau detox hormonal, și chiar dacă nu arată ultra instagramabil, este foarte hrănitoare, plina de fibre și nutrienți, ușor de preparat în orice sezon, din ingrediente care nu trebuie să fie neapărat bio. Legumele crucifere precum varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles sunt bogate în indol-3-carbinol, un compus care poate reduce producția de estrogen.  În plus, exista studii promițătoare privind efectele antiinflamatorii ale glucozinolaților și izotiocianaților din Brassicas, care ar putea contribui la reducerea simptomelor endometriozei. 

Varza este o sursă excelentă de vitamina C și mangan, ambele fiind excelente pentru sistemul tău imunitar și vitamina B6 care este o componentă cheie pentru o fertilitate sănătoasă.
Pe lângă toate beneficiile de mai sus, varza este o sursă naturală bună de fibre, potasiu, folat, colină, calciu, magneziu, fier și seleniu.

Rețetă - Varză sotată cu năut și chimion

Ingrediente

  • o căpățână medie de varza albă (sau combinație roșie cu albă)
  • năut fiert (cam o cană)
  • opțional frunze de kale sau mangold
  • o legătură mică de mărar
  • sare și piper după gust
  • 1 vârf de cuțit chimion măcinat
  • 1 vârf de cuțit corinadru măcinat
  • opțional chilli și alte
  • opțional nuci tocate, semințe râșnite pentru plus nutrițional 
  • 1 lingură ulei de masline extravirgin sau ulei de cânepă/armurariu

Mod de preparare

Taie sau toacă varza felii, sau cât de mare ai chef. Sincer chiar nu contează. Încinge un vas de fontă/ceramică/inox cu capac, pune o ceașcă de apă apoi adaugă treptat varza, sare și condimentele, năutul și lasă pe foc mediu 15-20min, cu capacul pus, până se înmoaie și se decolorează puțin. Dacă folosește frunze, adaugă-le tocate tot acum.

Varza nu trebuie să își schimbe foarte mult culoarea și în nici un caz să își piardă din “crunch”. La final adaugă uleiul și mărarul, închide focul și mai lasă cu capac 2-3 minute.

La servire poți adaugă și 2-3 stropi de ulei de chimen negru, plus o lingură de semințe de in râșnit și ai o masă cu adevărat VINDECĂTOARE. Noi mâncam simplu, fară mămăligă sau pâine, pentru că ambele alimente (varza și năutul) au conținut ridicat de glucide și nu vrem să dezechilibram balanță. Poate însoți, bineînțeles, în forma asta, sau mai degrabă fară năut, și o bucată mică de carne. În plus, este foarte bună și rece, adică o poți lua liniștită la pachet la birou. 

Aici în varianta albastru-mov cu varză roșie, năut și fasole verde păstăi, sare, piper și verdețuri aromatice (mix uscat tip “provence” sau preferatul nostru Voie Buna de la Sonnentor).

Pentru legume curate în București puteți urmări oferta sezonieră a celor de la Nasul Rosu,  Legume FericiteBioDumbrava, iar în restul țării puteti consulta lista de microferme si producatori ecologici locali de pe situl Ligiei Pop. La Iași găsiți legume bune în piața de weekend din Păcurari, la EcoBăcănia Happy și pe platforma Gust de Iași

Să vă fie cu vindecare! Poftă bună! 


  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >