Ciclicitate armonioasă pentru adolescente

Debutul mentruatiei. Menarha. Ciclul menstrual la adolescente. Cât durează să se echilibreze ciclul menstrual la fete. Probleme menstruale la adolescente.

Debutul menstruației (menarha) este un eveniment foarte important pentru tinerele fete. Este o tranziție profundă la o nouă etapă a vieții, dincolo de apariția fertilității și a posibilității fizice de a naște un copil. Mi-ar fi plăcut tare mult că la momentul primei mele menstruații să primesc mai multă susținere emoțională din partea mamei, dincolo de indicațiile tehnice să zic așa, care nici măcar pe alea nu le-am primit. 

Dacă aveți o fiica aflată în apropierea menarhei, sau în primii ani de menstră, va rog citiți mai departe! Ce voi descrie nu sunt învățături despre cum să-ți iubești fiica mai mult când sângerează prima dată, ci o pledoarie împotriva unei metode de “tratament” folosite, după părerea mea, abuziv în acest moment de societate și lumea medicală împotriva tinerelor fete – pilula anticoncepțională.

Menarha este așadar momentul primei sângerări, dar și momentul când corpul tinerelor începe să producă pentru prima dată hormoni sexuali. Producția hormonală nu e un lucru tocmai ușor pentru că necesită ovulații regulate , proces care a nevoie de câțiva ani pentru a se stabiliza și pentru a duce, deci, la un așa numit echilibru hormonal. 

Inainte de menarhă are loc ADRENARHA, adică acea etapă incipientă a maturizării sexuale care are loc  în medie între 5 și 8 ani la fete și între 7 și 11 ani la băieți și precede pubertatea cu aproximativ 2 ani. Spre deosebire de schimbările fizice care apar în timpul pubertății, adrenarha este în primul rând o etapă emoțională și psihologică de dezvoltare, unde stresul joacă un rol major în cascad dezvoltării hormonale ulterioare. În timpul adrenarhei, glandele suprarenale secretă niveluri crescute de androgeni suprarenalii slabi, inclusiv dehidroepiandrosteron (DHEA), sulfat de dehidroepiandrosteron (DHEA-S) și androstendionă (A4), dar fără niveluri crescute de cortizol.  Debutul prematur al adrenarhei și nivelul de stres in perioada aceasta a fost asociat cu predispoziția la sindromul ovarelor polichistice.


Corpul tinerelor are nevoie de câțiva ani pentru a armoniza ciclicitatatea după apariția primelor menstruații!

De asta primii ani după menstruație sunt momentul cel mai greșit pentru a lua anticoncepționale! Totuși, din păcate, tot mai mult fete încep să le folosească.

Conform unui nou studiu (1), acest deceniu a înregistrat un salt de 50% în numărul adolescentelor care folosesc medicamente hormonale de tip anticoncepționale, injecții cu hormoni, implanturi hormonale și Nuvaring (inel contraceptiv vaginal utilizat pentru a preveni sarcina). Aceste fete se expun unora dintre multiplele riscuri și efecte secundare ale folosirii hormonilor sintetici, cum ar fi:

  • afectarea densității osoase [2]
  • structura modificată a creierului [3]
  • risc crescut de depresie [4]
  • suprimarea libidoului [5] (libidoul aici vă rog să îl interpretați mai mult că forța subtilă a energiei sexuale, care într-o femeie dictează în mod absolut nivelul de creativitate și vitalitate)

Efectele secundare apar pe de o parte datorită hormonilor sintetici și, pe de altă parte, datorită lipsei propriilor hormoni naturali (estrogen și progesteron).


Ovulația asigura producția naturală de hormoni

Ovulația nu este doar despre fertilitate și abilitatea de a face un copil. Este, de asemenea, principalul eveniment hormonal într-un ciclu menstrual și singurul mod de a face estrogen și progesteron. Când blocăm ovulația cu anticoncepționale, furăm fetelor posibilitatea de a produce hormonii de care au nevoie pentru metabolism, sănătate osoasă, sănătate cardiovasculară, echilibru emoțional și multe altele. Fetele care folosesc hormoni sintetici prin intermediul pilulei pierd capacitatea de a produce proprii lor hormoni.

Pseudo-hormonii au unele asemănări cu hormonii reali umani, dar au și multe diferențe. De exemplu, progesteronul de sinteză precum levonorgestrel cauzează căderea părului, însă progesteronul natural stimulează creșterea părului. Progestinul drospirenona crește riscul formării cheagurilor de sânge, dar progesteronul natural îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Etinilestradiol, estrogenul sintetic din pilula, afectează sensibilitatea la insulină [6], dar estradiolul o îmbunătățește. Acești hormoni sintetici nu au beneficiile pentru sănătate ale hormonilor umani pe care îi înlocuiesc.

Menstruația pe anticoncepționale nu este menstruație reală! 

Controlul contraceptiv hormonal este adesea prescris pentru a “regulariza” menstruațiile, dar acest lucru este lipsit de sens, deoarece sângerarea care apare în timpul folosirii pilulelor nu este aceeași cu o menstruație reală.

O menstruație reală este rezultatul unei serii de evenimente hormonale importante, inclusiv ovulația. Spre deosebire de aceasta, o sângerare pe anticoncepționale este o sângerare de retragere (withdrawal bleed) dictată de regimul de dozare al producătorului de medicamente.

Știm că pe parcursul unui ciclu lunar endometrul (învelișul interior al uterului) crește în grosime că să atingă un vârf în faza luteală (imediat după ovulație și o posibilă concepție). Endometrul este deci un fel de “culcuș” pregătit pentru ovulul fecundat  să se implanteze la câteva zile după ovulație, culcuș care se “aruncă”, se eliberează  la finalul fiecărui ciclu în care nu a avut loc fecundarea ovulului prin sângerarea pe care o numim menstruație.

GHID GRATUIT

5 sfaturi pentru menținerea sănătății ginecologice de la un dietetician specializat în sănătatea feminină.

Nivelurile de hormoni din pilulă subțiază endometrul, saracindu-l de glicogen (un tip de zahăr sau polizaharidă) și de o bună vascularizație, făcând astfel foarte dificilă implantarea ovulului (o altă cale prin care se împiedică sarcina). Scăderea controlată a hormonilor la finalul ciclului (al blisterului de pilule defapt) provoacă o sângerare forțată, fără că antertior să fi existat o dezvoltare sănătoasă a endometrului, din moment ce hipofiză este păcălită și suprimă propria producție de hormoni necesari ovulației (FSH și LH). Acest lucru poate duce la o sensibilizare și subțiere excesivă a acestui țesutului endometrial și, dacă sunt folosite timp îndelungat, la o recuperare dificilă post tratament hormonal.

La debutul menstruației se întâmplă frecvent că fetele să aibă cicluri neregulate sau dificile motiv pentru care devine tentant pentru medici să le ofere pilule anticoncepționale, iar pentru mame să accepte așa tratament  pentru a “masca” aceste “probleme”.  Dar menstruațiile neregulate și imprevizibile sau dificile sunt normale la această vârstă. Ele apar tocmai pentru că organismal tânăr nu a stabilit încă o ciclicitate și o producție  hormonală armonioasă. Pilula anticoncepțională cu atât mai mult suprimă ovulația și este exact motivul pentru care este greșit să fie folosită la început. Pilula anticoncepțională nu va susține o ovulație sau o regularizare a menstruațiilor  în mod natural și cel mai probabil va face și mai dificilă ovulația în viitor.


Un tratament mai bun pentru problemele menstruale ale adolescentelor!

Adolescentele au multe opțiuni de tratare în mod natural (fără influențe hormonale) a simptomelor neplăcute, PMS și menstruații neregulate.

Menstruații dureroase și sângerări abundente 

Pentru menstre abundente și dureroase pot fi utilizate tratamente naturale, cum ar fi o dietă fără lactate de vacă și suplimente pe bază de plante cu efect antiinflamator (curcumin, omega-3). Utilizarea pe termen scurt a ibuprofenului poate fi de asemenea utilă, însă obiceiul de a lua la fiecare menstruație antiinflamatoare non-steroidiene poate duce in timp la probleme digestive și permeabilitate intestinala. Cum dieta adolescentelor este frecvent bogată în bauturi carbogazoase, junk food și dulciuri, este evident motivul pentru care reacția inflamatorie in corp este exacerbată. Hrana sănătoasă și mai multe bauturi calde pe bază de ghimbir și turmeric pot rezolva rapid această problemă. 

Menstruatii neregulate 

Menstruațiile neregulate sunt frecvente în primii ani de menstruație și de obicei nu necesită tratament. Dacă în timp nu încep să devină mai regulate, este nevoie de investigații pentru un diagnostic medical. În mod automat tratamentul alopat oferit va fi pilula anticoncepțională (rare sunt cazurile în care medicii ginecologi caută să stabilizeze corpul prin alt timp de tratament, mai blând și mai natural). Însă cu adevărat cel mai bun tratament va fi ceva care să abordeze adevărată cauză! De exemplu, sindromul ovarelor polichistice (SOP), condiția hormonală comună, necesită o dietă și program de exerciții specifice pentru a normaliza nivelul glicemiei. Pilula nu este un tratament adecvat pentru SOP, în sensul că nu rezolvă cauzele rădăcină ale acestei afecțiuni, ci din contră, poate accentua rezistența la insulina, sau anumite deficiențe nutriționale.

În ce privește suplimentele alimentare cu afect hormonal, recomand pentru siguranță folosirea acestora doar după 17-18 ani, efectele pe termen lung asupra creierului ale plantelor precum Vitex Angus Cactus nefiind studiate suficient pentru a putea spune cu certitudine ca pot fi administrate la fete sub 16 ani. 

Inofem Plus® este un supliment alimentar pe care eu îl recomand tinerelor peste 18 ani pentru a sustine echilibrul hormonal, reglarea ciclurilor menstruale și reducerea simptomului premenstrual. Mai multe informații despre produs se găsesc în articolul Inofem Plus - formulă complexă pentru echilibru hormonal.  


Acnee 

Anceea răspunde extrem de bine la o dietă fără lactate (de vacă în special), fără zahăr și la suplimentarea cu zinc. Tratamentele naturale pentru acnee funcționează mai blând și mai încet decât pilula, dar sunt o alegere mai bună pe termen lung, deoarece au efect permanent. Spre deosebire de acestea, estrogenul sintetic al pilulei va masca acneea doar pe durata utilizării sale. De îndată ce folosirea pilulei este oprită, acneea va reveni, de obicei, chiar mai rău decât a fost înainte.

Intră pe pagina mea de instagram și citește toate postarile despre eliminarea sindromului premenstrual. Ma găsești la @mihaela.brăilescu

Opțiuni non-hormonale pentru contracepție!

Pentru adolescentele care și-au început viață sexuală și doresc să folosească metode contraceptive există câteva opțiuni non-hormonale bune.

Prezervativele combinate cu metoda de conștientizare a fertilității: adolescenții ar trebui să folosească întotdeauna prezervative pentru actul sexual! Pentru că scopul nu e doar prevenirea sarcinilor nedorite ci și evitarea bolilor cu transmitere sexuală. Ideal ar fi însă că adolescentele să învețe să îți recunoască perioada fertilă (care durează DOAR 5 zile pe lună) și să evite contactul sexual. Abstinență strategică, pe termen lung, va reduce considerabil riscul de sarcină (în cazurile puțin probabile, dar existente, de rupere a prezervativului). Conștientizarea propriei ciclicitati și fertilități este o formă de “alfabetizare” (body literacy) cu efecte valoroase asupra alegerilor lor viitoare și a sănătății pe termen lung. Voi scrie un articol mai amplu pe aceasta temă, până atunci ănsă găsiți multe reurse dacă face o căutare dupa termenul FAM Method. 

Dispozitiv intrauterin din cupru (sterilet)– Spre deosebire de anticoncepționale sau steriletele cu eliberare de hormoni, steriletul de cupru nu suprimă ovulația sau producția hormonala naturală. În schimb, previne sarcina prin afectarea motilității spermatozoizilor și blocarea implantării. Caracteristic pentru steriletul din cupru este limitarea mișcării spermatozoizilor, astfel încât ei nu mai ajung în timp util în trompe pentru fecundare. De asemenea, este foarte eficient, cu o rată de eșec de doar 0,6%.

Din păcate, mecanismul de acțiune este  prin iritația locală a endometrului (fiind corp străin în uter). Având un grad constant de inflamație ușoară ovulul fecundat nu se poate implanta.

GHID GRATUIT

5 sfaturi pentru menținerea sănătății ginecologice de la un dietetician specializat în sănătatea feminină.

Recomandările din septembrie 2012 ale Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie prevăd că DIU de cupru sunt sigure pentru femeile care nu au avut niciodată copii și pentru adolescente. Acest lucru răstoarnă o opinie omniprezentă, dar nefondată, conform căreia DIU nu ar trebui să fie utilizate decât după naștere.

Personal nu sunt 100% împăcată cu orice metodă care presupune implantarea unor dispositive străine într-o zona atât de delicată și încărcată energetic cum este uterul. Ca un terapeut care se îngrijește întotdeauna de femeie că ființă unitară corp-minte-suflet, consider că astfel de dispozitive pot duce la o suprimare a fluxului de energie între centrul uterului, inima și creier. Din acest motiv unele femei care folosesc DIU pot resimți o deconectare de sine și pierderea a capacităților intuitive. Lucru care se întâmplă frecvent și prin suprimărea hormonală a ciclicității. 

Prin sprijinirea adolescentelor pentru a dezvolta cicluri menstruale sănătoase le oferim șansă la o ciclicitate armonioasă și o sănătate mai bună pe toată durata vieții! Iar educația privind ritmurile lunare, recunoașterea ferestrei fertile și a modificarilor săptămânale care au loc in corpul feminin pe parcursul ciclului lunar le face mai prezenta în propriul corp și le asigura o conexiune mai profundă cu propria sexualitate. O fată tânără educata, este o femeie care va susține sănătatea și echilibrul în toata viața ei și in toate generațiile viitoare. 

————–
Referințe
  1. Rashed AN et al. Trends and patterns of hormonal contraceptive prescribing for adolescents in primary care in the U.K. J Fam Plann Reprod Health Care. 2015 Jul;41(3):216-22. PMID: 25398724
  2. Sholes D et al. Oral contraceptive use and bone density in adolescent and young adult women. Contraception. 2010 Jan;81(1): 35-40. PMID 20004271.
  3. Petersen N. Oral contraceptive pill use is associated with localized decreases in cortical thickness. Hum Brain Mapp. 2015 Jul;36(7):2644-54. PMID: 25832993
  4. Kulkarni J. Depression as a side effect of the contraceptive pill. Expert Opin Drug Saf. 2007 Jul;6(4):371-4. PMID: 17688380
  5. Panzer C et al. Impact of oral contraceptives on sex hormone-binding globulin and androgen levels: a retrospective study in women with sexual dysfunction. J Sex Med. 2006 Jan;3(1):104-13. PMID: 16409223
  6. Kojima T et al. Insulin sensitivity is decreased in normal women by doses of ethinyl estradiol used in oral contraceptives. Am J Obstet Gynecol. 1993 Dec;169(6):1540-4. PMID: 8267059

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>