Ce trebuie să știi despre vitamina C

Despre vitamina C s-au scris cărți întregi și este una dintre cele mai  studiate vitamine la ora actuală. Auzim de ea de când suntem copii, și vedem în permanență produse, reclame, sau afirmații legate de
proprietățile sale pentru imunitate și diverse boli. Doar că pentru femei,  beneficiile sale sunt mult mai extinse decât vindecarea unei simple răceli.


Ce știm până acum despre ea?

Majoritatea animalelor își produc singure vitamina C, din glucoză, în cantități absolut impresionante, și asta le menține sănătoase. Omul a pierdut capacitatea de a sintetiza vitamina C, așadar depinde de alimentație și suplimente pentru a acoperi necesarul zilnic recomandat OMS recomandă consumul a 5-6 fructe naturale pe zi pentru a acoperi doza zilnică recomandată de viț. C de 90 mg/zi. Fumătorii, care au cu 400 la sută mai multe șanse de a avea deficiență decât nefumătorii din cauza oxidării excesive cauzate de țigări, au nevoie de mai mult pentru a menține nivelurile sănătoase ale vitaminei în corp. Creierul și glandele suprarenale au cele mai mari concentrații de vitamina C de 15 până la 50 de ori mai mari decât cele găsite în sânge.

În condiții de stres - infecții virale (herpes, HPV), oboseală cronică, stres cronic, inflamații - nevoia de vitamina C crește chiar și de câteva zeci de ori. Absorbția vitaminei C este afectată de carbohidrați. În intestine, absorbția vitaminei C concurează cu glucoza pentru absorbție. În mod ironic, multe produse cu vitamina C și produse alimentare cu adaos de vitamina C conțin și zahăr adăugat ceea ce duce la rate de absorbție mai scăzute pentru vitamina C.

Iar în afară de faptul că o luăm din mâncare, o mai putem lua sub mai multe forme: acid ascorbic sau ascorbatul de sodiu, potasiu sau magneziu,ascorbil palmitat (forma liposolubilă, folosită în industria beauty pentru uz extern), forma liposomala (formula cu cel mai ridicat grad de absorbție). Deși este cel mai important să consumăm surse proaspete de vitamina C, în condiții de necesar crescut (infecție HPV, herpes, helicobacter, viroze, oboseală cronică și perioade extinse de stres fizic și psihic) este de ajutor să intervenim cu suplimente de vitamina C.

O masă de fructe și legume proaspete poate conține până la 200 mg de vitamina C naturală. În această prezentare și dozare naturală, aproape toată vitamina poate fi absorbită. Cu toate acestea, organismul nostru poate utiliza cel mult 500 mg dintr-un supliment de vitamina C, ceea ce duce la reduceri de peste 50% a rătei de absorbție a dozelor mai mari.


Ce beneficii are pentru sănătatea femeilor?

Vitamina C este un detoxifiant extraordinar implicat în reciclarea glutationului și a vitaminei E. Vitamina C ajută la reprocesarea glutationului prin conversia glutationului oxidat înapoi la forma să activă, și
este de mare ajutor pe lângă răceală și gripă, pentru echilibrarea niveluluide cortizol la nivelul suprarenalelor în caz de oboseală și stres.

Vitamina C joaca un rol vital în producția de colagen - proteina care conferă elasticitate pielii. Organele pelvine (vezica urinară, uretra, vagin, uter, col uterin, colon și rect) sunt atașate de pereții pelvini prin țesut
conjunctiv numit fascia endopelvină. Această fascie este făcută în mare parte din colagen fibros, prin urmare, o deficiență de colagen permite organelor să cadă pe măsură ce devin mai puțin susținute. Acest lucru poate afecta atât femeile tinere, cât și femeile în vârstă. 

Femeile cu deficit de vitamina C au adesea pielea aspră, uscată sau inflamată, dar și probleme ginecologice care țin de integritatea mucoaselor. Suplimentele esențiale pentru sănătatea mucoaselor feminine (vagin, col uterin în special) ar trebui să conțină vitamina C, vitamina D, beta caroten și colagen hidrolizat. 

Poate susține producția de progesteron. Într-un studiu de control randomizat s-a constatat că femeile care au primit suplimente de vitaminaC au avut niveluri crescute de progesteron în comparație cu grupul
placebo. Link https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(03)00657-5/fulltext 

Studiile arată că vitamina C are un impact asupra integrității foliculilor( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11226031/) și chiar ajută la restabilirea rezervelor foliculare în studii non-clinice (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6624328/) . Studiile pe oameni sugerează, de asemenea, o corelație între nivelurile de vitamina C și nivelul lichidului follicular (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015196/) , făcând  vitamina C un supliment ideal pentru oricine încearcă să-și sporească sănătatea ovocitelor.

Vitamina C este necesară pentru producerea catecolaminelor, cunoscute altfel sub numele de hormoni de stres. De fapt, glandele suprarenale sunt unul dintre organele cu cele mai mari concentrații de vitamina C și folosesc această vitamină pentru a-și face treaba. Acesta este motivul pentru care recomand vitamina C în toate cazurile de oboseală și stres cronic.

Într-un studiu, durerea cronică din endometrioză a fost redusă la 43% dintre participanții la studiu după tratamentul cu vitamina C și E, sugerândcă acești antioxidanți pot reduce durerea și inflamația.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27125410/ 

Pe lângă susținerea sistemului imunitar, vitamina C acționează și că un antihistaminic natural - poate ajuta la temperarea răspunsului alergic al alergiilor sezoniere, dar poate juca un rol benefic și în sindromul premenstrual la femeile cu simptome asociate excesului de histamină (anxietate, migrene, dureri menstruale, senzație că de răceală sau alergieînainte de menstruație).

Posibil datorită rolului său în creșterea absorbției fierului și a puterii sale că antioxidant, se pare că suplimentarea cu vitamina C poate ajuta la reglarea nivelurilor de T3, T4 și TSH la pacienții cu hipotiroidism.
https://academic.oup.com/jcem/article/99/6/E1031/2537305

Un nou studiu de la Universitatea Deakin a constatat că administrarea a 500 mg de vitamina C de două ori pe zi poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 prin scăderea nivelurilor crescute de zahăr din sânge pe parcursul zilei și minimizarea creșterilor de zahăr din sânge după mese.
https://www.diabetesaustralia.com.au/mediarelease/diabetes-australia-
research-trust-supports-groundbreaking-vitamin-c-research/
 


Ce tip de vitamina C folosesc și recomand?

În primul rand surse naturale prin consum zilnic al macar unuia din următoarelor alimente:

  • Căpșune, zmeură, mure, coacăze, cătină (mama lu’ Vitamina C)
  • Portocale, kiwi, lămâie, grapefruit, pomelo, mandarine
  • Brocoli, conopidă, varză albă sau roșie (în special faimosul snack al
    copilăriei – cotorul de varză albă)
  • Ardei gras, ardei iuți
  • Pătrunjel, mărar, spanac, mangold, kale, andive
  • Pepene galben, mango, ananas
  • Tomate galbene și roșii

Vezi în acest reel formele de vitamina C pe care le am în casa și le folosesc frecvent.  https://www.instagram.com/p/CbM4sSrARhI/

Acidul ascorbic este forma sub care găsiți vitaina C în majoritatea suplimentelor din piață și, desi este produs sintetic, este identic cu sursele găsite în natură. Deoarece studiile arată că doar 30% dintr-o doză dată este absorbită efectiv, cercetătorii au căutat și alte formulări care potfi absorbite mai bine în tractul gastrointestinal. 

Vitamina C lipozomală este o formula care pare să aibă proprietăți de biodisponibilitate sau de absorbție îmbunătățite. Datele indică faptul că administrarea orală a vitaminei C încapsulată în lipozomi are că rezultat concentrații sanguine de vitamina C care sunt mai mari decât formulările orale neîncapsulate, cum ar fi acidul ascorbic, dar mai mici decât administrarea intravenoasă.

Tehnologia lipozomală este tehnologia prin care medicamentele și nutrienții ajung țintit la destinație, fără a afecta celulele sănătoase, dar și fără să fie afectați de sucurile gastrice. Astfel, metoda de încapsulare
lipozomală a vitaminelor și nutrienților - o metodă de livrare direct la nivelcelular, prin încapsularea nutrientului într-o bulă microscopică de fosfolipide asigură o biodisponibilitate excelentă, de aproape 99%.

Citește mai multe despre vitamina C liposomala Altrient C aici https://www.botaniq.ro/botaniq-blog/altrient-c-pliculețele-cu-vitamina-C-care-iți-redau-frumusețea-din-interior.html și urmărește interviul în care explicam de ce vitamina C liposomala nu se poate face acasă, și care suntformulele cu eticheta înșelătoare de pe piață. https://www.botaniq.ro/botaniq-blog/cum-alegi-cea-mai-buna-vitamina-
c.html


Altrient C  https://www.botaniq.ro/altrient-c-30-pliculețe-livon-labs.html 

Coduri de reducere pentru produsele ALTRIENT 

Mihaela5 oferă -5% la TOATE PRODUSELE DE PE www.botaniq.ro inclusiv la pachetele DEJA REDUSE din gamele Altrient, Better You, Zooki, Supramen și Inofem.

Mihaela10 oferă -10% pentru produsele din gamele INOFEM, SUPRAMEN, ALTRIENT, BETTER YOU, ZOOKI, SKIN GLO. Această reducere nu se aplică pachetelor deja reduse din aceste produse.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>