Ce trebuie să știi despre DIETA ANTIINFLAMATORIE?

Exact că în marile bătălii, atunci când în corp pătrund invadatori dăunători, acesta se pregătește să se apere.

Inflamația este răspunsul sistemului imunitar la infecții și leziuni. Este un fenomen firesc și benefic, sistemul de apărare al corpului. Însă orice bătălie nu durează mai mult de câteva zile. Din cauza toxinelor din alimente, a chimicalelor din mediu și din produsele de beauty, a sresului cronic, a infecțiilor recurente și a alergiilor alimentare, corpul continuă să fie într-o permanentă luptă cu el însuși.

Mai exact, soldații care ar trebui să apare își întorc armele împotriva propriei cetăți. În situațiile de inflamație cronică, celulele noastre încep să ne atace corpul și provoacă o serie de boli și afecțiuni complicate: artrită reumatoidă, boli de inimă, tulburări digestive (de la IBD și IBS la colită ulcerativă și boală Crohn), astm, ulcere, diabet, Alzheimer și chiar cancer.

Simptomele inflamației care încă persistă în corp sunt vizibile și îngrijorătoare. Printre acestea se enumeră:

  • Alergii;

  • Probleme digestive, cum ar fi gazele, diareea, balonarea sau constipația;

  • Oboseală sau pierderea de energie;

  • Probleme ale pielii, cum ar fi eczeme sau psoriazis, sau, în general, piele roșie / pătată;

  • Depresie sau anxietate;

  • Niveluri ridicate de glucoză în sânge;

  • Excesul de grăsime din jurul abdomenului.

Dieta anti-inflamatorie presupune eliminarea alimentelor pro-inflamatorii, a potențialilor alergeni  și a produselor dăunătoare în schimbul unei unei diete bogate în antioxidanți,  minerale și acizi grași esențiali, pentru a oferi corpului șansa de a potoli această furtună de reacții și atacuri împotriva propriilor țesuturi.


Dieta anti-inflamatorie: alimente de evitat

Pentru a-ți fi mai ușor să faci alegerile corecte și pentru a cunoaște efectele nocive ale produselor pe care poate le consumi zilnic, am pregătit o listă completă cu alimentele de evitat atunci când tratăm inflamația.


1. Zahărul și îndulcitorii artificiali: 

Nu e o surpriză faptul că zahărul e printre principalii dăunători ai inflamațiilor. Zahărul atacă mucoasa stomacului și a tractului digestiv ceea ce are ca rezultat inflamații cu  răspunsuri imediate.  Zahărul apare într-o mulțime de forme pe etichetele produselor (peste 90 de denumiri și forme, cea mai periculoasă fiind siropul de glucoză-fructoză).

În această categorie intră și sucuri procesate din comerț, îndulcite cu sirop de porumb bogat în fructoză. Se găsește în sifon, suc, bomboane și înghețată și se află alături de zahăr în topul listei pentru cele mai dăunătoare alimente. Un studiu din Boston a constatat că femeile care consumau o cantitate mare de băuturi îndulcite cu zahăr aveau un risc ridicat de a dezvoltă artrită reumatoidă, o tulburare inflamatorie cronică care afectează articulațiile. Stai departe de toate băuturile răcoritoare, dietetice sau obișnuite, produse de patiserie, prăjituri, bomboane. Stai departe și de produsele ale căror etichete conțin derivate din zahăr precum sirop de porumb, dextroză, sirop auriu, fructoză.


2. Grăsimi săturate, cum ar fi grăsimile trans.

Se găsesc în alimentele rapide și alte produse prăjite, gustările procesate, produse congelate, prăjituri, gogoși, biscuiți și în majoritatea margarinelor. Pe lângă creșterea nivelului de colesterol și creșterea riscului de boli de inimă, cancer și diabet, grăsimile trans declanșează și inflamații.


3. Carnea procesată

 Dacă te afli aici pentru că vrei să înveți cum să adopți o dietă anti-inflamatorie, trebuie să înțelegi că zilele de mâncare procesată au luat sfârșit. Nu numai că produsele procesate cresc iritația alimentară și contribuie la creșterea inflamației, dar multe proteine animale procesate au fost clasificate recent ca fiind cancerigene de Organizația Mondială a Sănătății. În această categorie sunt incluse: mezeluri, slănină, salam, cârnați, carne de vită sacadată ș.a.m.d.


4. Carbohidrații rafinați

Preferate de majoritatea și inamicii numărul 1 a așa-ziselor „diete de slăbire”, glucidele rafinate, cum ar fi pastele, pâinea albă, fursecurile și biscuiții sunt recunoscute drept unele dintre alimentele din top care provoacă inflamația articulațiilor. Nu dispun de niciun fel de nutrienți benefici, fibrele fiind eliminate în urmă procesului de prelucrare.


5. Uleiuri și produse cu conținut ridicat de omega 6 

Consumul în exces a acizilor grași Omega-6 determină organismul să producă substanțe chimice pro-inflamatorii. Acizii grași Omega-6 se găsesc în uleiuri precum porumb, șofran, floarea-soarelui, soia, arahide și legume. Se găsesc și în maioneză și multe sosuri pentru salate. Pentru o dietă corespunzătoare, se recomandă în general să se urmărească un raport de acizi grași omega-6 la omega-3 de aproximativ 4: 1. O echilibrare a acestui raport în alimentația noastră poate ajută la ameliorarea inflamației. 


6. Alcoolul

Dacă vrei să reduci inflamația, alcoolul nu ar trebui să fie un obicei în viața ta. Consumul excesiv de alcool crește producția de bacterii dăunătoare și endotoxine în intestin, care favorizează inflamația. Totodată, slăbește bariera intestinală, permițând bacteriilor dăunătoare și endotoxinelor să treacă din intestin în sânge, răspândindu-se la organe. Și mai mult decât atât, inhibă răspunsul imun al organismului prin suprimarea moleculelor și celulelor cheie și afectează funcțiile și interacțiunile organelor cheie. 3 de NU pentru alcool! Totuși, un consum moderat poate fi acceptat, atunci când sunt alese opțiuni sănătoase.


7. Cafeaua 

Nici cafeaua nu scapă de lista neagră. Cafeina are drept rezultat inflamarea glandelor suprarenale. Aceste glande sunt responsabili de mulți factori care reglează emoționalul de zi cu zi. Când glandele sunt inflamate, determină anxietate crescută, stres și insomnie. Evita de asemenea și ceaiul negru.


8. MSG

Este un aditiv alimentar obișnuit – care se găsește cu numărul E621 – și este utilizat pentru a spori aromă produselor. Se găsește adesea în preparatele asiatice, fast-food-urile, sosul de soia, supele pregătite, sosurile de salată și carnea de delicatese. Pe cât e de controversat, pe atât e de dăunător. Poate declanșa inflamația cronică și poate avea un impact negativ asupra sănătății ficatului.

Indiferent că vrei sau nu să urmezi o dietă anti-inflamatorie, toate produsele ce bifează alimentele de mai sus ar trebui eliminate din lista de cumpărături. Corpul îți va mulțumi. Și el are nevoie să respire.

Dieta anti-inflamatoare, glutenul și alți alergeni?

Să vorbim puțin despre reacția alergică de hipersensibilitate întârziată la IgG. Întâlnim tot mai multe boli asociate acestei reacții, pe care medicina convențională o ignoră, deși alergia cu reacție întârziată provoacă numeroase probleme precum dureri de cap, dureri articulare și musculare, stări de oboseală, probleme respiratorii (cum ar fi astmul).

Una dintre cele mai răspândite alergii este alergia sau intoleranță la gluten – o incapacitate generală de a digera glutenul găsit în pâine și produse de patiserie. Glutenul este o proteină ce ar trebui să fie benefică pentru organism. Oamenii intoleranți au drept răspuns alergic inflamația, care duce la dureri, sindrom de colon iritabil sau diaree. În cazul unei diete antiinflamatorii, glutenul este primul eliminat din alimentație.

Lactoza este un alt alergen care provoacă intoleranță și care irită intestinele. Aproximativ 60% din populația umană nu poate digera componenta principală a lactatelor. Lactoza poate activa inflamația sub formă de diaree, acnee, constipație și dificultăți de respirație. De obicei, cei cu intoleranță la gluten dezvoltă sau prezintă și o intoleranță la lactoză. Cel mai bine este să fie evitată.

Alți alergeni alimentari sunt: crustaceele, arahidele și nucile, ouă, soia, porumb, citrice și drojdie.

Lista de alimente anti-inflamatorii nu cred că este deloc surprinzătoare. Nu este greu de ghicit sau intuit ce anume din dieta noastră ne face rău. O dietă anti-inflamatorie este sănătoasă și simplă și ar trebui să cuprindă în principal alimente integrale, bogate în nutrienți, inclusiv fructe, legume, nuci, semințe și leguminoase. Ierburile, condimentele, grăsimile sănătoase și alimentele proteice sunt, de asemenea, bine venite.

Caută să faci mici schimbări, dar semnificative. Spre exemplu, începe prin a înlocui meniurile prăjite și procesate cu altele ce conțin grăsimi sănătoase din avocado, pește, uleiuri nerafinate.

Idei principale despre dieta anti-inflamatoare

  • Inflamația netratată duce la numeroase boli și afecțiuni, printre care diabet, cancer, luarea în greutate, anxietate, depresie.

  • Cauza apariției inflamației în corp o reprezintă, pe lângă altele, în cea mai mare măsură dieta săracă. Simpla eliminare a alimentelor inflamatorii reduce considerabil simptomele acesteia.

  • Printre alimentele inflamatorii cele mai comune sunt: zahărul rafinat, siropul de porumb bogat în fructoză, grăsimile săturate, carnea procesată, cafeaua, alcoolul, carbohidrații rafinați, uleiurile rafinate, gluten, lactoză.

  • Alimentele de evitat le găsim adesea în produsele congelate, fast-food, prăjituri, gogoși, biscuiți, produsele de patiserie, produsele din grâu, secară, orz, ovăz (paștele, pâinea albă etc.), mezeluri, ulei de floarea soarelui, maioneză, sosuri de soia și de salate procesate, lactate (brânză, unt, iaurturi).

Bibliografie

https://draxe.com/nutrition/foods-that-cause-inflammation/

https://drhyman.com/blog/2012/01/27/inflammation-how-to-cool-the-fire-inside-you-thats-making-you-fat-and-diseased/

K.Roberts – Anti-Inflammatory Diet


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>