Salată de cartofi noi cu verdețuri

Salata de cartofi noi cu verdețuri este o rețetă de primăvară proaspătă și detoxifiantă, dar suficient de hrănitoare, foarte potrivită pentru faza premenstruală și detoxul de estrogen din perioada premenstruală a ciclului. 

Pentru că multe cliente se feresc de verdețuri sau nu știu pur și simplu cum sa le adauge în alimentație, îmi place să găsesc metodei și rețete noi prin care să le inspir. În acest sens am descoperit că, în general, carnea și amidonoasele  sunt suficient de corpolente și gustoase pentru a ”ține” piept unei porții mari de frunze proaspete! Practic, mănânci cu plăcere doua legături de pătrunjel dacă au compania cartofilor într-o forma sau alta, și este evident ca lângă o friptură vei putea asocia mereu o garnitură de legume fără prea multe fițe.
Rețeta asta conține practic cartofi noi de primăvară fierți simplu, dar bine îmbrobodiți într-un sos acrișor și aromat cu pătrunjel, tarhon, mentă, ceapă verde și mărar. Ar fi mers și varianta cu verdețurile pasate cu ulei într-un pesto simplu, dar, hei…cartofii noi abia au apărut la piață așa că avem timp de testat toate variantele. Este o garnitură foarte bună pentru pește și carne de pasăre sau porc care, prin faptul că aduce multă fibră și clorofilă, susține atât digestia cât și detoxifierea (de la radicalii liberi obținuți prin brunificarea cărnii pe gratar, de exemplu). Aș pune salata chiar ca garnitură lângă carnea de miel pe masa de Paște. 

Rețetă - Salată de cartofi noi cu verdețuri

Ingrediente

  • cartofi noi mici
  • verdeață proaspătă: tarhon, mentă, patrunjel, mărar
  • ceapă verde sau ceapă de apă / șalotă
  • muștar 
  • oțet de cidru de mere
  • lămâie bio
  • ulei de măsline extravirgin sau ulei de cânepă
  • sare de mare, piper
  • capere

Opționale pentru variații

  • morcov ras
  • ardei copți
  • măsline
  • ou fiert

Mod de preparare

Spală cartofii cu un burete de legume apoi pune-i la fiert intr-o oala încăpătoare cu sare de mare. Lasă-i să clocotească până poți înfinge ușor furculița în ei. E bine să alegi cartofi de aceleași dimensiuuni ca să fiarbă în același timp.
Între timp toacă fin verdețurile - mărar, pătrunjel, mentă și puțin tarhon sau cimbru proaspăt. Plantele aromatice, spre deosebire de pătrunjel și mărar, au gust intens și trebuie folosite în cantitate mai mică pentru a nu acoperi gusturile celorlalte ingrediente. Pune verdețurile într-un bol încăpător unde adaugi pe rând: sare, coaja rasă de lămâie, oțet, ulei de măsline, piper, ceapa tocată fin, capere scurse de zeamă și tocate fin, muștar. Pregătește atât sos cât să acopere generos cantitatea de cartofi pe care i-ai pus la fiert. Vezi în imagine cam cât de verde imi place mie să fac această salată.

Dacă o prepari ca garnitură îi mai poți pune frunze de salată sau spanac, iar dacă o prepari ca salată de fel principal, asigură-te că îi mai adaugi proteine și accesorii de gust (roșii uscate, morcov ras, ardei copți, out fiert). 

Folosiți ingrediente de calitate și vă asigur că va avea un gust desăvârșit! 

Este o rețetă sățioasă și delicioasă ideală pentru faza luteala a ciclului menstrual. Acum este bine să susținem ficatul și colonul cu fibre și verdețuri pentru a elimina excesul de estrogen – cel care provoacă simptomele premenstruale neplăcute atunci când nu este metabolizat și detoxificat eficient. Observați cât este de verde salata mea, nu vă gândiți că faceți o treabă la fel de bună cu o rețetă în care ați pus jumătate de kg de cartofi și 3 fire de pătrunjel pentru decor.

Grăsimile sănătoase din uleiul de cânepă sau de măsline, măslinele și eventual avocado pe care îl puteți adăuga susțin producția optimă de pregnenolona și progesteron în aceasta perioadă, iar consumul de rădăcinoase fierte sau coapte și vitamine din complexul B previn apariția poftelor “nebune” de dulciuri și carbohidrați din aceasta perioadă.

Alimentația în faza luteală a ciclului menstrual

În aceasta perioadă estrogenul, testotestornul și progesteronul își ating vârful de concentrație și apoi încep să scadă pe măsură ce ne apropiem de mensturație. Estrogenul îngroașă endometrul, progesteronul îl stabilizează și apoi îl elimină dacă nu a fost fecundat ovulul. Dieta potrivită este bogata în vitamine (în special B-uri, pentru a reduce pofta de dulce), verdețuri multe pentru a crește nivelul de calciu și magneziu și a reduce retenția de lichide (ce provoacă edeme, sâni umflați), rădăcinoase la cuptor, fibre și verdețuri pentru a susține ficatul și intestinul gros să elimine excesul de estrogen în mod eficient.

Recomandările mele pentru această rețetă:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>